Prediyabetik dönemde endotel aktivasyonu ve trombosit fonksiyonlarının araştırılması
Endothelial activation and platelet function in prediabetes
  1. Tez No: 272298
  2. Yazar: HALİL GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİL UĞUR URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Hematoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, endotel, trombosit, Prediabetes, endothelial, platelet
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Diyabet, makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonlarla ilişkilidir. BGT ve/veya BAG olarak bilinen prediyabet, glukoz intoleransının erken bir evresidir ve tip 2 diyabet gelişimi için majör bir risk faktörüdür. Ayrıca prediyabet (özellikle BGT) kardiyovasküler risk artışı ve artmış mortalite ile ilişkilidir. Bu risk artışı temelde hiperglisemi nedeniyle olmakta olup, ayrıca insülin direnci ve diğer kardiyovasküler risk faktörleriyle de ilişkilidir. Ancak bu dönemde mevcut bu riskin temelinde rol oynayan fizyopatolojik mekanizmalar ile ilgili bilgiler sınırlıdır.Yaş, cinsiyet ve VKİ açısından eş 82 BGT'li olgu ile 85 sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldı. Trombosit agregasyonu, kan sCD40L, sP-selectin, vWF ve hsCRP seviyesi ve HOMA-IR indeksi hesaplandı. BGT'li olgularda trombosit agregasyonu ile kan sCD40L(p=0.861), sP-selectin (p=0.429), vWF(p=0.501) ve hsCRP (p=0.053) düzeylerinde, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı farklılık saptanmadı. BGT grubunda HOMA-IR indeksi yüksek saptandı (p< 0.000).Çalışmaya alınan hastalara dar bir seçim kriteri uygulanarak ek bir hastalığı olmayan izole BGT'li olgular çalışmaya alınmıştır. Çalışma sonucunda, BGT'de protrombotik durumun oluşmasında trombosit agregasyonu etkilenmemektedir. BGT'li olgularda kan sCD40L, sP-selectin, vWF ve hsCRP seviyeleri değişmemekte ve bu belirteçler aterosklerozun oluşmasında bağımsız risk fakörü olmayabilirler. Bu nedenle konu ile ilgili daha fazla sayıda olgu içeren ve diğer metabolik risk faktörlerinin etkisini de inceleyen çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is associated with microvascular and macrovascular complications. Prediabetes, also referred to as IGT and ? or IFG, is an early stage of glucose intolerance and also a major risk factor for the development of type 2 diabetes mellitus. In addition, prediabetes (especially IGT) has been associated with an increased risk of cardiovascular disease and mortality. This risk is mainly attributed to hyperglycaemia, insulin resistance and other associated cardiovascular risk factors in prediabetic subjects. However, the mechanisms involved in the development of this proinflammatory and prothrombotic state in prediabetes are not well known.Eighty-two subjects with IGT and age, sex and BMI matched 85 healthy controls were enrolled in the study. Platelet aggregation, soluble CD40L (sCD40L), soluble P-selectin (sP-selectin) , von Willebrand Factor (vWF) and C-reactive protein (hsCRP) levels, HOMA-IR index were determined. Platelet aggregation, sCD40L(p=0,861), sP-selectin (p=0,429), vWF(p=0,501) and hsCRP (p=0,053) levels in prediabetic subjects were not significantly different compared with those in controls. Higher HOMA-IR index was found in IGT group (p< 0,000).Isolated BGT cases with no accompanying disorders were included in the study by applying narrow selection criteria. In conclusion, platelet aggregation may not be involved in the mechanism of the prothrombotic state in BGT. The results of the present study show no alterations in sCD40L, sP-selectin, vWF and hsCRP levels in subjects with IGT, which contribute to the data that IGT alone, might not be an independent risk factor for atherosclerosis. Studies with larger populations may provide further information regarding enndothelial activation determinants and platelet function with prediabets and its interaction with other predictors of atherosclerosis in patients with IGT.