İskeletsel sınıf II maloklüzyonlarda yutkunma fonksiyonunun sine MRG ile incelenmesi
Evaluation of tongue movements in class II patients with dynamic MRI
- Tez No: 272326
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SAĞDIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yutkunma, sınıf II maloklüzyon, Sine MRG, Swallowing, Class II malocclusion, Cine MRI
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada 81 olgu incelenmiştir. Sefalometrik değerlendirme sonucunda olgular 4 gruba ayrılmıştır. Birinci grup alt çene, ikinci grup üst çene, üçüncü grup ise çift çene kaynaklı Sınıf II maloklüzyon olgularından oluşturulmuştur. Kontrol grubu ise 22 iskeletsel Sınıf I olgudan oluşmuştur. Bolus olarak 10 ml.lik içme suyu kullanılmıştır. Tüm olgular Standart Quadrature Head Coil ve Versiyon 9 yazılımına sahip 1,5 Tesla Superconducting MR tarayıcısı ile incelenmiştir. Eşzamanlı görüntüler hastanın suyu yutması esnasında, midsagittal düzlemde 50 derece açı ile 10 mm. kesit kalınlığında, 350 x 350 mm. (FOV) alan ölçüsünde ve 96 x 96 matrix genişliğinde alınmıştır. 11 saniye içerisinde yüz adet dinamik tarama elde edilmiştir. Hastaların yutkunma analizleri ise 3 fazda incelenmiştir. Fujiki analizi kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Yutkunmanın T1,T2 ve T3 aşamalarında tüm iskeletsel Sınıf II olgular kontrol grubu ile karşılaştırıldığında dilin ön bölgesinin palatinalde rugalar bölgesi ile olan teması azalmış ve daha anteriorda konumlanmıştır. Dilin orta bölgesi de Sınıf I olgulara göre daha yukarıda konumlanmıştır. Dil sırtının arka bölgesinin ise sağlıklı bireylerle eş şekilde konumlandığı, dil kökünün önde konumlandığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde dil ucu da Sınıf 1 olgulara göre daha geride konumlanmıştır.Sonuç olarak iskeletsel sınıf II maloklüzyona sahip bireylerde sağlıklı bireylere oranla dilin bütün halinde daha yukarıda ve dil ucunun geride konumlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate the tongue posture and tongue movements during three stages of deglutition in individuals with Class II malocclusion. 81 patients were included in the study. The patients were divided into 4 groups according to the type of skeletal malformation. First group was the mandibular retrognatism group and second group was the maxillary prognatism group. In the third group, patients with both mandibular retrognatism and maxillary prognatism were included. Fourth group was the control group of Class I skeletal relationship (10 male, 12 female). All patients were examined by 1,5 Tesla Super Conducting MR scanner. Real Time Balanced B.T.F.E. images of the patient were taken with an angle of 50° at midsagittal plane, 10 mm thickness, 350 x 350 mm. (FOV) dimensions and 96 x 96 matrix width during swallowing 10 ml water. 100 dynamic scans were captured in 11 seconds and radiographic outputs of the images showing three consecutive deglutition stages were taken to perform measurements. During all stages of deglutition, tongue tip was retruded, front part of tongue was positioned anteriorly, and a decreased contact between anterior portion of the tongue dorsum and ruggae area was found in the Class II groups according to the control group. Middle portion of the tongue dorsum was also superiorly positioned, and the root of the tongue was in forward position in all of the Class II groups. In the second stage of deglutition, posterior portion of the tongue was in more inferior position in group 1 and 3 according to the control group. However, in group 2 it was same with control group. In all the skeletal Class II patients, tongue tip is retruded and tongue dorsum is in more superior position according to skeletal Class I patients.