İskeletsel sınıf I olgularda yüz derinliğinin sefalometrik olarak değerlendirilmesi
The cephalometric assesment of the facial depth in skeletally class I individuals
- Tez No: 272327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. OSMAN BENGİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz derinliği, İskeletsel Sınıf I, Jarabak Oranı, FH Düzlemi, Sefalometrik Film, Facial depth, Skeletal Cl I, Jarabak Proportion, FH Plane, CephalometryAuthor:Erbil ŞAHİNKAYACounsellor:A.Osman BENGİ
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, dengeli bir yüzün sahip olması gereken ortalama yüz derinliği tespit edilerek, bu mesafe ile ön yüz yüksekliği arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla condylion noktası ile nasion noktasının Frankfort Horizontal düzlemindeki izdüşümleri arasındaki mesafe Yüz Derinlik Mesafesi (Co'-N') olarak tanımlanmış ve bu mesafe ile ön yüz yüksekliği karşılaştırılarak belirli bir oran saptanmaya çalışılmıştır.Bu çalışma için GATA Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi Ortodonti Anabilim Dalı ve Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivlerindeki tüm radyografik kayıtlar incelenmiştir. Tedavi olmuş ya da olmamış ayrımı yapılmadan, cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin, İskeletsel Sınıf I ve Jarabak'a göre normal yüz oranına sahip, 1061 bireyin (577 kız, 484 erkek) sefalometrik filmleri seçilerek araştırma kapsamına alınmıştır.Çalışmamızda 2 ana grup (kız ve erkek) değerlendirilmiştir. Bu gruplar büyüme ve gelişim dönemleri dikkate alınarak 4 alt gruba ayrılmıştır. Ayrıca istatistiksel olarak kız ve erkeklerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi için genel grup oluşturulmuştur. Genel grup da kronolojik yaşa göre 4 alt grupta değerlendirilmiştir.Tüm veriler istatistiksel olarak değerlendirdiğinde, yüz derinlik mesafesinin ön yüz yüksekliğine oranının (Co'-N'/N-Me) yaş dikkate alınmadan, %70 değerinde olduğu tesbit edilmiştir. Yaş dağılımı dikkate alındığında ise ±4 değerleri içinde kalmak şartıyla, etkilenebileceği gözlenmektedir. Bundan dolayı, dengeli bir yüzde bu oranın %70±4 değerinde kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, mean facial depth of a balanced face was cleared and its relationship with anterior facial depth was investigated. Fort this purpose, the distance between projections of condylion and Nasion points on frankfort horizontal plane was defined as Facial depth distance (Co?-N?) and this distance was compared with anterior facial height to identify a proportion.For this study all radiographic records in archives of Hacettepe University Dentistry Faculty Department of Orthodontics and GATA Dentistry Center Department of Orthodontics were investigated. The cephalometric radiographs of 1061 person (577 female 484 male) whose Skeletally Class I relationship and vertically normal accourding to the Jarabak Proportion were selected and investigated without considering treated or untreated, gender and age difference.In this study two main groups (male and female) were evaluated. These groups were divided into four subgroups accourding to their period of growth and development. Also to compare males and females statistically a group general was composed. Group general was divided into four subgroups accourding to the chronologic ages.As a result of this study, a proportion of 70±4%between facial depht distance and anterior facial height was found. To faciliate the clinical usage we suggest to use this proportion in facially balanced persons. Also we found out that this proportion was not effected by gender and shows clinically insignificant differences depended on age.