Ultrasonografi yardımı ile kesici iğne biyopsisi yapılan meme lezyonlarının BI-RADS ultrasonografi terminolojisine göre yapısal bulguları ile histopatolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of morphological findings according to BI-RADS terminology for ultrasonography and histopathologic results of the lessions in which tru-cut biopsy was performed with ultrasonographic guidence.
  1. Tez No: 272345
  2. Yazar: MELTEM BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY KORAY BAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BI-RADS, mamografi, ultrasonografi, BI-RADS, mammography, ultrasound
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma ile amaç, ultrasonografi eşliğinde kesici iğne biyopsisi yapılan hastalarda lezyonların BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) ultrasonografi terminolojisine göre yapısal bulgularını değerlendirmektir. Ultrasonografi ile belirlenen malign ya da benign morfolojik özelliklerin histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması, pozitif öngörü değerinin (PÖD) veya negatif öngörü değerinin (NÖD) hesaplanması ve kliniğimizin performans değerlendirmesi amaçlarımızdır. Çalışmaya Ekim 2005-Mayıs 2010 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik AD. Mamografi Ünitesinde başvuran hastalar dahil edilmiştir.Çalışmaya alınan 106 hastaya ait meme kitlelerinin kaydedilmiş ultrasonografi görüntüleri retrospektif olarak yeniden değerlendirildi ve BI-RADS terminolojisine göre yapısal bulgular (oryantasyon, şekil, sınır, kenar, eko özelliği, posterior akustik özellik, kalsifikasyon ve duktal yayılım özelliği) sınıflandırıldı. Her ultrasonografik bulgu için PÖD veya NÖD hesaplandı. Ayrıca tüm lezyonlar BI-RADS a göre kategorilere ayrılıp her kategori için PÖD veya NÖD hesaplandı ve histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırıldı.Kesici iğne biyopsisi 43 lezyonda benign (%40,6), 63 lezyonda malign(%59,4) histopatolojik tanı aldı. Toplam 106 lezyondan 22'si (% 20,8) BI-RADS 3, 20'si (%18,9 ) BI-RADS 4, 64'ü (% 60,4 )BI-RADS 5 olarak sınıflandırıldı ve BI-RADS 3 için PÖD % 0, BI-RADS 4 için PÖD %20, BI-RADS 5 için PÖD % 92,2 hesaplandı.Ultrasonografik BI-RADS tanımlayıcılarından malignite için yüksek PÖD'e sahip ultrasonografik özelliklerin % 100 ile spiküler kitleye, % 96,7 ile duktal yayılım varlığına, %95,2 ile posterior gölge varlığına, % 90,9 ile mikrolobüle kenarlı kitlelere ait olduğu gösterilmiştir. Keskin sınırlı, yuvarlak kitlelerin hepsinin sonucu benign bulunmuştur.Sonuç olarak ultrasonografide saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak malign lezyonların öngörülmesine yardımcıdır. Sonuçlarımız BI-RADS 4 ve BI-RADS 5 lezyonlarda biyopsi önerilmesi gerekliliğini desteklemektedir. BI-RADS kategori 3 benignite için büyük oranda öngörü olup bu lezyonlara, biyopsiye alternatif olarak kısa dönem takip yapılması, benign lezyonlara yapılan biyopsileri azaltıcaktır.
Özet (Çeviri)
The aim in this study was to evaluate the morphological findings according to BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) terminology for ultrasonography of the lessions in patients to whom tru-cut biopsy was performed with ultrasonographic guidence. To compare benign or malign morphologic findings on ultrasonography with histological results, to calculate positive predictive value (PPV) or negative predictive value (NPV) and evaluate performance of our clinic were our aims. The patients included the study was applied Ondokuz Mayıs University faculty of medicine mamography unit in department of radiology between October 2005 and May 2010.The recorded ultrasonographic images of 106 patients with breast mass were evaluated retrospectively and morphological findings (orientation, shape, margin, boundry, echo patern, posterior acoustic features, calcifications, duct extension) classified according to BI-RADS terminology. PPV or NPV were calculated for all ultrasonographical findings. All lessions were categorised according to BI-RADS, PPV or NPV were calculated for every cathegory and compared with histopathological results.The histopathologic diagnosis of tru-cut biopsy was benign in 43 lessions (40.6%) and malign in 63 (59.4%). BI-RADS cathegories was 3 in 22 (20.8%) , 4 in 20 (18.9%) and 5 in 64 (60.4%) of the of the 106 patients. PPV was calculated 0% for BI-RADS 3, 20% for BI-RADS 4 and 92.2 for BI-RADS 5.The ultrasonographic BI-RADS descriptors which have most PPV were spiculated mass (100%), ductal invasion (96.7 %), posterior shadowing (95.2 %), and for microlobulated margins (90.6 %). All of the sharply marginated spherical lessions were reported benign.In conclusion to categorise lessions seen on ultrasonography according to BI-RADS criteria helps to predict malign lessions. Our results support the need for biopsy in BI-RADS 4 and 5 lessions. BI-RADS 3 lession has high PPV for benignity and short time follow up will decrease benign biopsies.