Seboreik dermatitli hastalarda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life levels of anxiety and depression in patients with seborrheic dermatitis
  1. Tez No: 272356
  2. Yazar: MUSTAFA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ BAHADIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Seboreik dermatit, Yaşam kalitesi, Anxiety, Depression, Seborrheic dermatitis, Quality of life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırmada, seboreik dermatit hastalarında yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araç ve yöntem: Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran, bilinen psikiyatrik ve diğer sistemlere ait önemli bir sistemik hastalığı olmayan, öykü ve fizik muayene ile seboreik dermatit tanısı alan 50 hasta ve bilinen bir psikiyatrik ve diğer sistemlere ait önemli bir sistemik hastalığı olmayan hastane personeli ve yakınlarından rastgele seçilen ve sosyodemografik özellikleri yönünden (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, meslek gibi) hasta grubu ile benzer 50 sağlıklı birey alındı. Hasta grubuna Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi, hasta ve kontrol grubuna Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı.Sonuçlar: Seboreik dermatit hastaları ile kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi açısından anlamlı bir fark yoktu. Hastaların yarısında (%50) yaşam kalitesi az etkilenmiş veya etkilenmemiş olarak saptanırken, diğer yarısında (%50) yaşam kalitesi orta derecede veya çok etkilenmiş olarak saptandı. Yaşam kalitesinde bozulma, bekar hastalarda evli hastalardan daha yüksekti. Anksiyete ve depresyon düzeyi, yaşam kalitesi olumsuz olarak etkilenmiş olan seboreik dermatit hastalarında daha yüksek orandaydı. Ayrıca anksiyete ve depresyon düzeyleri arasında pozitif korelasyon mevcuttu.Tartışma: Bu çalışma, seboreik dermatit hastalarında yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilendiğini, yaşam kalitesindeki bozulma ne kadar fazla ise, anksiyete ve depresyon düzeylerinin de o kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, hastalığın psikolojik belirtilerini tanımanın ve bu belirtilerle mücadele etmenin, gerek hastaların yaşam kalitesini arttırmak, gerekse daha iyi tedavi yanıtı almak açısından önemli olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to evaluate the levels of anxiety and depression and to improve the life quality of seborrheic dermatitis patients.Material and method: This experiment is conducted with 50 volunteered patients who have been diagnosed for seborrheic dermatitis but do not have any other systemic illnesses, in the Department of Skin and Venereal Diseases Clinic in the Farabi Hospital at Karadeniz Technical University. 50 healthy subjects are chosen randomly from the hospital staff and their relatives who do not have any systemic illnesses and have the same sociodemographic (age, sex, education, maritial status, occupation etc.) characteristics as control group. The patients group tested with Dermatological Life Quality Index (DLQI), and the patients and control group both tested on the Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale.Results: There was no reasonable difference between seborrheic dermatitis patients and the control group in terms of their ages, sex, marital statutes and educational levels. In one half (%50) of the patients it was identified that their quality of life was slightly affected or not affected at all, in the other half (%50) of the patients it was identified that their quality of life was affected reasonably or greatly. The disorder in life quality was higher in single patients than the married ones. Anxiety and depression levels were higher in ratio in seborrheic dermatitis patients whose qualities of life were negatively affected. Besides, there was a positive correlation present between the levels of anxiety and depression.Conclusions: This study, shows that seborrheic dermatitis affects the quality of life negatively, anxiety and depression levels are high as how the deformation of life quality is high. According to these results we think that knowing the psychlogical symptoms of illness and dealing with these symptoms are important. Whether to increase the life quality of patients, or to get a well response from this illness in a good manner.