Migren ve gerilim tipi baş ağrılı hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of life quality of migraine patients and patients whith tension type headache
  1. Tez No: 272452
  2. Yazar: HATİCE ÇELEPKOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADRETTİN PENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Gerilim Tipi Baş Ağrısı, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Migren ve GTB en sık görülen birincil baş ağrılarıdır. Bu çalışmada migrenli ve gerilim tipli baş ağrılı hastaların yaşam kalitesini değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışmamızda IHS 2004 kriterlerine göre tanı alan GTB' li ve migrenli hastalar değerlendirildi. Çalışmamıza dahil olan 184 kişinin 99' u GTB, 55' i migren tanısı almış ve 30' u da kontrol grubuydu. Çalışmamıza alınan GTB' li hastalara, migrenli hastalara ve kontrol grubuna hazırlanan sosyodemografik sorular, Whoqol Bref TR, SMMT ve edingburg lateralizasyon anketleri uygulandı. Sonuçların istatistik karşılaştırmalarında ki- kare, Independent Sample T- testi, Manny Whitney U testi ve gruplar arasındaki farkın karşılaştırılmasında tek yönlü (One Way ANOVA) kulanıldı. Grupların birbirleriyle olan anlamlılıklarında Tukey HSD testi kullanıldı. P değerinin 0.05). Bu çalışma sonucunda migrenin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği ve yaşam kalitesini düşürücü etkisinin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Migraine and tension type headache are the most common type of primary headaches. This present study is aimed to evaluate the quality of lives of the patients with migraine and tension type headhache. In this study patients diagnosed with migraine and tension type headache according to IHS 2004 criteria are evaluated. 184 people are inculeded in this study. 99 of these people are patients with TTH, 55 of these people are patients diagnosed with migraine and 30 of these are control group. Sociodemographic questions, Whoqol Bref TR, SMMT ve edingburg lateralizasyon questionnaire are applied to these 184 people.For statistical comparison of the results, chi-squara test Independent Sample T- test, Manny Whitney U test, One Way ANOVA (to compare the differences between the groups) are used. To test the significance of the groups turkey HSD test is used.