Yaşam çözümlemesine yeni bir yaklaşım: MARS
A New approach to survival analysis: MARS
  1. Tez No: 272474
  2. Yazar: MESUT AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA HALİL ELHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Cox-PH modeli, Çok değişkenli uyarlanabilir regresyon uzanımları, Deviance artıklar, MARS, Martingale artıklar, Cox-PH model, Deviance residuals, MARS, Martingale residuals, Multivariate adaptive regression splines
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında; Çok değişkenli uyarlanabilir regresyon uzanımlarının (MARS) yaşam çözümlemesinde kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Bu kapsamda; MARS yöntemi kısaca tanıtılmış, yaşam çözümlemesine uyarlaması matematiksel altyapısı ile birlikte gösterilmiştir.MARS yöntemini yaşam çözümlemesine uyarlayabilmek amacı ile bağımsız değişken kullanmayan Cox modelinin Martingale ve Deviance artıkları incelenmiştir. Martingale ve Deviance artıklar MARS modelinin bağımlı değişkeni olarak alınmş, bu sayede takip süresi ve sansür değişkenlerini birleştiren ve hazardı temsil eden tek bir sürekli değişken üzerinden MARS modeli kurulmuştur.MARS modelinin uygulanabilirliğini göstermek amacı ile Karsinom veri seti üzerinde çalışılmıştır. Karsinom veri setinde; risk üzerinde etkiye sahip değişkenler belirlenmiş, Platelet için farklı kesim noktaları bulunarak elde edilen sonuçlar klasik Cox-PH modelinin başarısını arttırmak için kullanılmıştır.Yaşam çözümlemesi ile ilgili kaynaklarda oldukça sık karşılaşılan UMARU ? UIS veri seti üzerinde tez çalışmasında tanıtılan yöntem uygulanmış ve MARS yönteminin klasik Cox-PH modeline büyük katkılar sağlayabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation study it was investigated that whether Multivariate adaptive regression splines (MARS) can be used in survival analysis or not. In this context, MARS method was introduced briefly and its application to survival analysis was shown with its mathematical infrastructure.In order to adapt the MARS method to survival analysis, Martingale and Deviance residuals of Cox model does not use independent variable was investigated. Martingale and Deviance residuals were assumed as dependent variables of MARS method, so that it was tried to construct a model by using an independent variable which represents hazard and combines the censored variables.To show the applicability of MARS model, cancer data were used. In this carcinoma data set the variables having risk effect on variables was determined and the results obtained for different cut points for Platelet were used to improve the success of classical Cox-PH model.The method introduced in this thesis study was applied on UMARU-UIS data set which is frequently come across with the references related to survival analysis and it was shown that MARS model can provide more contributions to classical Cox-PH model.