Kök kanal irrigasyon ve dezenfeksiyonunda %1, %2, %5'lik kekik (O. Initiflorum) suyunun sitotoksisitesinin, E. feacalis ve smear tabakasına etkisinin in vitro ve ex vivo olarak incelenmesi
In vitro and ex vivo evaluation of 1%, 2% and 5% oregano solution's (0. Minutiflorum) cytotoxicity and effect to e. feacalis and smear layer in root canal irrigation and disinfection
  1. Tez No: 272497
  2. Yazar: EVREN OK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET ADANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kekik suyu, CHX, NaOCl, EDTA, Salin, Sitotoksisite, Smear tabakası, Antimikrobiyal etki, Origanum solution, CHX, NaOCl, EDTA, Salin, Cyctotoxicity, Smear layer, Antimicrobial effect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Endodontik tedavi uygulaması enfekte kök kanallarından, pulpa, nekrotik doku ve bakterilerin temizlenmesini içerir. Bu işlemler doku çözücü ve antibakteriyel özelliklere sahip irrigasyon solüsyonları ile desteklenmiş kanal enstrümanları ile yapılır. Bunun için sodyum hipoklorit, salin, klorheksidin glukonat gibi farklı irrigasyon solüsyonları kullanılmaktadır ve yeni solüsyon arayışı da devam etmektedir.Kekik içerdiği timol ve karvakrol sayesinde antiseptik, güçlendirici ve uyarıcı etkisi vardır. Timol ya da kekik kâfuru virüs ve bakterileri uzaklaştırır. Ulaşılabilir kaynaklarda, süt ve daimi insan dişi veya herhangi bir deney hayvanı dişleri üzerinde, kekik suyunun kök kanal irrigasyon solüsyonu olarak kök kanallarında smear tabakası ve mikroorganizmalara karşı etkisini inceleyen herhangi bir in vivo veya in vitro çalışmaya rastlanılmamıştır.Bu in vitro çalışmanın amacı; %1, %2 ve %5'lik kekik bitkisi (O. minutiflorum) suyunun kök kanal irrigasyon ve dezenfeksiyonunda kullanılarak, kök kanalında oluşan smear tabakasına etkisini SEM (Tarayıcı Elektron Mikroskobu) ile değerlendirmek, sitotoksisitesinin ve kök kanalında persiste kalan E. faecalis'e etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Bu çalışma için 15 grupta toplam 180 insan dişi kullanıldı. İlk 7 grupta antimikrobiyal inceleme yapıldı. Diğer 8 grupta irrigasyon solüsyonlarının smear tabakasına etkisi incelendi. 15 mm kök uzunluğu kalacak şekilde kuronlar uzaklaştırıldı. ProTaper marka döner aletler ile kök kanalları genişletildi. Dişlerin otoklavda sterilizasyonu sonrası 4 hafta inkübe edildi. Kök kanallarından üçer tane kâğıt kon ile irrigasyon öncesi ve sonrası örnek alındı. Daha sonsa ProTaper F4 ve F5 serisi döner aletler ile dentinden örnek alındı. Alınan örnekler 48 saat kanlı agarda inkübe edilerek CFU sayımı yapıldı ve verilerin istatistiksel değerlendirmesi yapıldı. (Kruskall-Wallis, Mann-Whitney U testi, P=0,05). Kullanılan solüsyonların sitotoksisite testi ise WST-1 analizi kullanılarak yapıldı. Sitotoksisite testi sonuçlarını değerlendirmek için ANOVA ve Duncan's Multiple Range testi kullanıldı (P=0,05).İrrigasyon sonrası kanal içinden alınan sonuçlara göre CHX, %5 KS ve %2 KS'nin E. faecalis'e karşı antibakteriyel etkinlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. %1 KS NaOCl ile benzer antimikrobiyal etki gösterirken, EDTA ve salinden iyi olduğu görülmüş ancak CHX kadar başarılı bulunmamıştır. Dentinden alınan sonuçlara göre ise en etkili solüsyon CHX' dir.1 saatlik sitotoksisite sonuçlarına göre %1 KS ve CHX arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, %1 KS, %0,5 KS'den kötü, KS'nin diğer konsantrasyonu ve NaOCl'den daha iyi bulunmuştur. 24 ve 72 saatlik sitotoksisite değerlendirmesinde ise tüm solüsyonlar sitotoksik bulunmuştur.Bu çalışmanın sınırları içerisinde %1 KS antimikrobiyal olarak %5,25 NaOCl ile benzer sonuçlar verirken sitotoksisite çalışmasında %5,25 NaOCl'den daha iyi bulunmuştur. Kök kanalından E. faecalis'in eradikasyonunda % 1 KS oldukça etkili bir solüsyondur.
Özet (Çeviri)
Endodontic therapy includes cleaning pulp, necrotic tissue and bacteria from infected root canals. This process is done by root canal instruments which are supported by irrigation solutions which have the tissue solvent capacity and antibacterial properties. Therefore, irrigation solutions such as NaOCl, Saline, CHX have been used up to date, and the search for new solutions still continue.Oregano which contains thymol and carvacrol has an antiseptic, booster and stimulant effect. Thymol, or thyme camphor, eradicates virus and bacteria. In literature, any in vivo and in vitro study has not been encountered in primary teeth and permanent teeth or any experimental animal study of thyme solution as root canal irrigation solution affecting smear layer and microorganisms.The aim of this in vitro study is to use 1%, 2% and 5% of oregano plant (O. minutiflorum) solution in root canal irrigation and disinfection, to evaluate the effect of the smear layer by SEM (Scanning Electron Microscope), to assess its effect on the cytotoxicity and E. faecalis which has persisted in root canal.In this study, a total of 180 human teeth were used in 15 groups and antimicrobial evaluation was performed in the first 7 groups. In the other 8 groups, effect of the solutions on the smear layer was studied. The crowns were removed, and the roots were adjusted to 15 mm long. Root canals were prepared with ProTaper rotary instruments. After the teeth were sterilized in autoclave, incubated for 4 weeks. Before and after irrigation samples were taken from the root canals with three paper point. Then, dentin samples were taken with ProTaper F4 and F5 series rotary instruments. Samples were incubated for 48 hours in blood agar, and CFU were counted, and the statistical evaluation of the data was performed. (Kruskall-Wallis and Mann-Whitney U test, P = 0,05). Solutions cytotoxicity test which was used in this study was performed using WST-1 analysis. ANOVA and Duncan's Multiple Range test was used to evaluate cytotoxicity test results (P = 0,05).According to the results obtained in the root canal after irrigation, CHX, 5% and 2% Oregano extract (OE) weren?t found to be statistically significant regarding their antibacterial activities against E. faecalis. 1% OE and NaOCl showed similar antimicrobial effect, and 1% OE and NaOCl were better than EDTA and saline but not as successful as CHX. According to the results obtained from dentin, CHX is the most effective solution.According to the results of 1-hour cytotoxicity test, no statistically significant difference was found between 1% OE and CHX. 1% OE was found worse than 0,5% KS but better than other concentrations of OE and NaOCl. In 24 and 72-hour cytotoxicity evaluations, all solutions were found cytotoxic.Within the limitations of this study, while 1% KS and 5,25% NaOCl showed similar results in terms of antimicrobial effect, 1% KS was found better than 5,25% NaOCl in cytotoxicity study. 1% KS is a highly effective irrigation solution in eradicating E. faecalis from root canal.