Non-midriyatik fundus kamera ile alınan arka segment fotoğraflarının glokom yönünden taranması
The evaluation of posterior segment photographs taken by non-mydriatic fundus camera for the presence of glaucoma
  1. Tez No: 272511
  2. Yazar: ÜNSAL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: non-midriyatik fundus kamera, glokom, prevelans, optik sinir başı, retina sinir lifi, non-mydriatic fundus camera, glaucoma, prevalence, optic nerve head, retina nerve fiber
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç :Rutin poliklinik muayenesinde non-midriyatik fundus kamera ile alınan arka segment fotoğraflarının glokom yönünden değerlendirilerek ; hasta faktör etkisinin olmadığı, en kısa zaman ve en düşük maliyetle hedeflenmiş populasyonda glokom şüpheli hastaları tespit etmek amaçlanmıştır.Materyal-Metod:Çalışmaya 01 Ocak 2009- 31 aralık 2009 tarihleri arasında T.C. Maltepe Ünversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi polikliniğine başvuran 40-50 yaşları arasındaki hastalar dahil edildi. Rutin polikliniğe başvuran tüm hastalardan non-midriyatik fundus kamera (Kowa VX-10 ) ile arka segment fotoğrafları ve non-kontakt tonometri (Topcon CT20D, Japan) ile göz içi basınç ölçümü(GİB) yapıldı. Retina sinir lifi veya Optik sinir başı incelenmesine engel teşkil edecek artefaktlı fotoğraflar, karşılaştırma yapılamamasından dolayı tek arka segment fotoğrafı olanlar, myozis, katarakt vb. nedenlerden dolayı fundus fotoğrafı alınamayan ve fundus fotoğrafı aldırmak istemeyen hastalar çalışma kapsamından çıkartıldı.Hastaların bilgileri retrospektif olarak incelendi. Arka segment fotoğrafları RSL lokal-total kaybı, 0.4 ve üzeri C/D , asimetrik C/D oranı , Rim çentiklenmesi, Papiller ?Peripapiller hemoraji ve Peripapiller atrofi varlığı yönünden tarandı.Bu bulgulardan herhangi birinin pozitif olması ile glokom şüphesi(GŞ) ön tanısı konuldu. Bu grup 40-44 ve 45-50 olarak iki yaş gruba ayrıldı.GŞ tanısı ile ayrılan hastaların GİB'ları ve arka segment fotoğraflarındaki anlamlı bulgular; ayrı ayrı olacak şekilde yaş, cinsyet ve birbirleri ile olan dağılımlarına göre değerlendirildi. GŞ olan tüm hastalar detaylı inceleme için glokom birimine yönlendirildi.Bulgular: Tarama yapılan 3553 hastanın %4.8(170)'inde glokom oluşturabilecek bulgu veya bulgular saptandı. Risk faktörlerinin yüzdelik dilimleri ve sayıları; %51.2 (87) RSL kaybı, %29.4(50) Rim çentiklenmesi, %33.5(57) Peripapiller atrofi, %1.2(2) Disk hemorajisi, %80(136) en az bir gözünde 0.4 ve üstü C/D oranı, %6.5(11) 0.2 ve üstü asimetrik C/D, %48.2(82) 20mmHg üstü GİB, %7.1(12) iki göz arasinda 5mmHg ve üstü GİB farkı şeklinde bulundu.Kadın ve erkek hastalar risk faktörleri açısından değerlendirildiğinde aralarında istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı.40-44 ve 45-50 yaş arası hastalar risk faktörleri açısından değerlendirildiğinde aralarında istatiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı.45-50 yaş grubu hastaların C/D oran ortalamaları (0,5±0,2), 40-44 yaş arası hastalardan (0,4±0,3) istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,001). Kadın hastalarda göz içi basınç ortalamaları(19,3±6,7) , erkek hastalardan (18,5±7,4) istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,018). RSL kaybı olanlarda olmayanlara göre en az bir göz içi basınç 20 mmHg üzeri, en az bir göz C/D 0,4'ün üzeri olan hasta oranı istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı(p=0,000). Peripapiller atrofi RSL kaybı olmayan hastalarda istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı(p=0,000). Rim çentiklenmesi olanlarda olmayanlara göre en az bir göz C/D 0,4'ün üzeri olan hasta oranı istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı(p=0,000). Peripapiller atrofi RİM çentiklenmesi olmayan hastalarda istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı (p=0,000). Peripapiller atrofi olmayanlarda olanlara göre en az bir GİB 20 mmHg üzeri oranı (p=0,002), iki göz arası göz içi basıncı 5mmHg üzeri olan hasta oranı istatistiksel (p=0,011) anlamlı olarak daha fazlaydı.Sonuç: Non-midriyatik fundus kamera ile alınan arka segment fotoğraflarının incelenmesi ile glokom ve glokom şüpheli vakalarına ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar itibariyle bu mümkün görülmektedir. Bu seçilen hastalara klinik muayenenin eklenmesiyle glokom yönünden daha potent bir grup elde edilebilir. Bu sayede bir çok glokomlu hastanın erken tanı ve tadavisi mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Routine outpatient clinic patients? posterior segments photographs which were taken by non-mydriatic fundus camera were evaluated for the presence of glaucoma. Our aim was to detect the glaucoma suspected patients with a cost effective short time consuming method without any patient?s influence.Materials: Outpatient clinic patients between the ages 40 and 50 years who came to T.C Maltepe University Medicine Faculty Department of Ophthalmology between 01. January 2009 and 31 December 2009 were enrolled to the study. All patients? posterior segment photographs were taken by routinely examined by non-mydriatic fundus camera (Kowa VX-10) and intra-ocular pressures (IOP) were measured by non-contact tonometer (Topcon CT 20D, Japan). Photographs with artifacts leading to handicaps in visualization of the retinal nerve fibers and optic disc head, photographs of only one eye were excluded from the study. Also patients who had cataract or miotic pupils and patiemts who did not want to have this examination were excluded from the study.All patients data were retrospectively evaluated.Posterior segments photographs were evaluated for the presence of lokalised or total RNF loss, 0,4 or more C/D ratio, asymmetric cupping, rim changes, papillary ?peripapillary hemorrhages and peripapillary atrophy.Patients with of any of these findings were diagnosed as glaucoma suspected patients. This group was subdivided into two groups for the ages 40-44 and 45-50 years. Glaucoma suspected patients? IOP and posterior segment findings were evaluated for variables such as age and gender. These patients were sent to glaucoma division for further investigation.Results:Findings leading to glaucoma suspension were found in 4.8 % (170 ) of the scanned 3553 patients. The percentages of the risk factors were 51.2% (87) RNF loss, 29.4% (50) Rim changes, 33.5 % (57) peripapillary atrophy, 1.2% (2) disc hemorrhage, 80 % (136) C/D more than 0.4 at least in one eye, 6.6 % (11) asymmetric cupping, 48.2% (82) IOP more than 20 mmHg and 7.1% (12) 5 mmHg or more IOP difference between the eyes.There was no statistical significance in the comparison of the risk factors according to gender.There was no statistically significant difference in the distribution of the risk factors between the age groups 40-44 and 45-50 years.Mean C/D ratio of the 45-50 years age group was (0.5±=.2) and this ratio was statistically significantly higher than the mean C/D ratio of the 40-44 group which was (0.4±0.3) (p=0,001). The mean IOP of the women (19.3 ±6.7) was statistically significantly higher than the mean IOP of the males (18.5±7.4) (p=0,018). The percentage of the risk factors; IOP more than 20 mmHg at least in one eye and more than 0.4 C/D ratio at least in one eye were statistically significantly higher in patients with RNF loss(p=0,000). Peripapillary atrophy was found statistically higher in patients without RNF loss(p=0,000). C/D ratio more than 0.4 at least in one eye was found statistically significantly higher in patients with Rim changes(p=0,000). The risk factors; IOP more than 20 mmHg at least in one eyeand IOP difference more than 5 mmHg between the eyes were found statistically significantly higher in patients without peripapillary atrophy(p=0,002) (p=0,011).Conclusion: We believe, glaucoma or glaucoma suspicion could be reached from the posterior segment photographs which were taken by non-mydriatic fundus camera. Our results supports the possibiltity of this condition. Further clinical examination of these suspected patients would make a more potent group for glaucoma diagnosis and it would be possible to early diagnose and treat patients with glaucoma.