Obstrüktif uyku apneli çocuklarda leptin, ghrelin ve oreksin düzeylerinin araştırılması
Investigation of leptin, ghrelin and orexin levels in children with obstructive sleep apnea
- Tez No: 272510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TANA ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: obstrüktif uyku apnesi, leptin, ghrelin, oreksin, obstructive sleep apnea, leptin, ghrelin, orexin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
En sık uyku bozukluklarından biri olan OUAS'ın sıklığı %1-5 arasında değişmektedir. Çocuklarda tedavi edilmediğinde büyüme geriliği, okul başarısında azalma ve kardiyovasküler komplikasyonların sebebidir. Bundan dolayı pediatrik OUAS'da fizyopatoloji, tanı ve tedavi yöntemleri önem kazanmaktadır. Çalışmamızda, obstrüktif apneli ve obez olmayan çocuklarda serum HDL, LDL, VLDL, total kolesterol, trigliserid, leptin, ghrelin ve oreksin düzeylerinin OUAS fizyopatolojisindeki yeri araştırılmıştır. Uykuda horlama, apne şikayetleri olan ve AHİ'lerine göre üç gruba ayrılmış 38 hasta değerlendirilmiştir. Hastalardan önce HDL, LDL, VLDL, total kolesterol, trigliserid, leptin, ghrelin ve oreksin için serum örnekleri alınıp ardından anket uygulanmıştır. Üç grup total kolesterol, HDL, LDL, leptin, ghrelin ve oreksin açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Saptanan VLDL değerlerinin 1. grupta 2. ve 3. gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu (p: 0,008), farkın 1. gruptan kaynaklandığı, trigliserid açısından ise üç grup arasında anlamlı farklılık olmakla birlikte (p: 0,044) ikili gruplar halinde karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,016). Erişkinlerde OUAS ile serum leptin, ghrelin ve oreksin arasında korelasyonların olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Ancak çalışmamızda obeziteden bağımsız olarak gruplar arasında leptin, ghrelin ve oreksin düzeylerinin istatistiksel olarak farklı olmadığı saptanmıştır. Bu sonuç pediatrik OUAS'ın patogenezinde leptin, ghrelin ve oreksinin yerini ortaya koymak için daha fazla hastaya sahip kapsamlı çalışmaların gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is one of the most common sleep disorders. Its prevalence changes between 1-5 %. As long as it is not treated, OSAS causes growth failure, reduction of school performance and cardiovascular complications in children. Physiopathology, diagnosis and therapy of pediatric OSAS is important. In our study, the significance of serum HDL, LDL, VLDL, total cholesterole, triglyceride, leptin, ghrelin and orexin levels in nonobese children with obstructive sleep apnea were investigated. Thirty eight patients with snoring and apnea in sleep were evaluated in three groups according to their AHİ. Firstly serum samples for HDL, LDL, VLDL, total cholesterole, triglyceride, leptin, ghrelin and orexin were taken from patients thereafter questionnaire was performed. When three groups were compared for total cholesterole, HDL, LDL, leptin, ghrelin and orexin no statistically significant difference was found (p> 0,05). In the first group VLDL values were statistically different from the second and third group (p:0,008) and the cause of this difference was the first group. Significant difference was found between three groups for triglyceride (p:0,044) but when these groups were compared by two groups there was no significant difference for triglyceride (p> 0,016). In adults there are studies showing correlation with OSAS and leptin, ghrelin, orexin. We aimed to investigate such a correlation in nonobese children having OSAS symptoms but the results showed no correlation between these children and leptin, ghrelin, orexin. So, new studies with more patients should be planned to detect the physiopathological roles of these hormones and neuropeptides.