Spastik diplejik serebral palsili çocuklarda botulinum toksin enjeksiyonu sonrası elektrik stimulasyonunun etkinliği
Efficacy of electrical stimulation after administration of botulinum toxin in children with spastic diplegic cerebral palsy
  1. Tez No: 272513
  2. Yazar: PEMBE HARE YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ERKAN KOZANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin, elektrik stimulasyonu, serebral palsi, spastisite, Botulinum toxin, electrical stimulation, cerebral palsy, spasticity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, spastik diplejik serebral palsili çocuklarda botulinum toksin enjeksiyonu sonrasında agonist kaslara uygulanan elektrik stimulasyonunun botulinum toksininin etkinliğine ek katkısı olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Spastik diplejik serebral palsili, gastrosoleus kas grubunda spastisitesi Modifiye Ashworth Skalası 1+ ile 3 arasında olan ve parmak ucunda yürüyen 4-10 yaş arasındaki çocuklar değerlendirildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hastaların gastrosoleus kaslarına 10 IU/kg botulinum toksin enjeksiyonu yapıldı ve ev egzersiz programı verildi. Grup I'de, gastroknemiusa elektrik stimulasyonu yapıldı. Stimulasyona enjeksiyonun yapıldığı gün başlandı, günde bir kez, 20 dakika süresince 10 iş günü uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, botulinum toksin enjeksiyonu sonrası 2. haftada ve 3. ayda Penn Spazm Sıklık Skoru, Modifiye Ashworth Skalası, GMFM-88 (Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü) (evre D ve E) ve yürüme hızı ile değerlendirildiler.Bulgular: Spastisitedeki azalma erken dönemde her iki grupta da belirginken (p=0,0001) sol alt ekstremitede tedavi öncesi ile 3. ay değerlendiriminde Grup I'de spastisitede azalma daha anlamlıydı (p=0,0001). Spazm sıklığındaki azalma geç dönemde sadece Grup I'de devam etmekteydi (p=0,011). Başlangıç ile 3. ay değerleri incelendiğinde Grup I'de GMFM-88 Evre D değerlerinde düzelme (p=0,0001) Grup II'ye göre (p=0,001) daha anlamlıydı; Grup II'de ise 2. hafta ile 3. ay arasındaki düzelme istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,239). Her iki grup arasında tüm parametrelerde istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: Her iki gruptaki hastalar uygulamadan genel olarak fayda görmekle birlikte, gastrosoleus kaslarında spastisitesi olan diplejik serebral palsili çocuklarda bu kaslara botulinum toksin enjeksiyonu sonrasında gastroknemius motor noktalarına elektrik stimulasyonu uygulamanın ek bir iyileştirici etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effectiveness of electrical stimulation to agonist muscles after administration of botulinum toxin in children with spastic diplegic cerebral palsyMaterial and Method: Children with spastic diplegic cerebral palsy were evaluated. Patients fullfilled the inclusion criteria were determined and randomized into two groups. For both groups, botulinum toxin injection were performed to the gastrosoleus muscles and home exercise programme was given. Electrical stimulation was applied to the gastrocnemius muscle in Group I. Patients were evaluated before treatment, at 2nd week and 3rd month after injection with Penn Spasm Frequency Score, Modified Ashworth Scale, GMFM-88 (Gross Motor Function Measure) (Dimension D and E) and walking velocity.Results: Decrease in spasticity was clear for both groups in early period (p=0,0001) but for left lower extremity at before treatment and 3. month period, decrease in spasticity was more significant for Group I (p=0,0001). Decrease in spasm frequency was significant for only Group I in late period (p=0,011). Improvement in GMFM-88 Dimension D was more significant in Group I (p=0,0001) than Group II (p=0,001) at before treatment and 3 months period; and was not statistically significant for Group II at 2 weeks and 3 months period (p=0,239). There were no statistically significant differences between two groups for all parameters.Conclusion: Patients in both groups generally had benefited from the treatment but no additional effect of administration of electrical stimulation to gastrocnemius motor points determined after botulinum toxin injection to gastrocnemius and soleus muscles applied to the children with diplegic cerebral palsy who have gastrosoleus spasticity.