Mukopolisakkaridoz Tip VI hastalarında enzim replasman tedavisi sonuçları
Outcome of enzyme replacement therapy in patients with Mucopolysaccharidosis Type VI
- Tez No: 272536
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SİVRİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mukopolisakkaridoz Tip VI, enzim replasman tedavisi, tedavi sonuçları, Mucopolysaccharidoses Type VI, enzyme replacement therapy, outcome
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tip VI mukopolisakkaridoz (MPS VI), arilsülfataz B eksikliği sonucu, dermatan sülfat birikimi ile meydana gelen, kronik, ilerleyici ve çoklu sistem tutulumu ile karakterize bir lizozomal depo hastalığıdır. Kliniği oldukça heterojen olup yavaş ve hızlı ilerleyen olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Tedavi seçenekleri, destek tedavisi yanında kemik iliği transplantasyonu veya enzim replasman tedavisidir (ERT). Son yıllarda yapılan çalışmalar ERT'nin fiziksel dayanıklılığı arttırdığı, idrar glikozaminoglikan (GAG) miktarını azalttığı ve güvenli kabul edilebilecek bir yan etki profiline sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmamızda Tip VI MPS tanısı ile kliniğimizde izlenen ve en az altı ay süreyle ERT alan 20 hastada klinik, biyokimyasal ve radyolojik veriler yanında tedaviye olan yanıtları araştırıldı. Bu hastaların ERT öncesi ve sonrası fizik muayene bulguları, dayanıklılık testleri (6 dakika yürüme testi), idrar GAG atılımındaki değişimler, karaciğer ve dalak boyutu, kardiyak ve solunum parametrelerindeki değişimler ile görme, işitme ve eklem hareketlerindeki değişimler incelendi. Ayrıca ünitemizde klinik bulgular eşliğinde tanısı enzimatik olarak kesinleştirilmiş olan lizozomal depo hastalığı tanısı alan hastalar gözden geçirildi ve lizozomal depo hastalıklarının sıklığı ve frekansı tespit edildi. Çalışmamızda lizozomal depo hastalığı grubunda en sık mukopolisakkaridozlar olduğu görüldi. Tip III MPS en sık, Tip VII MPS en az izlendi. Tip III MPS alt tiplerinin çoktan aza doğru IIIA, IIIB, IIIC, IIID şeklinde sıralandığı görüldü. Çalışmamızın sonunda ERT ile fiziksel dayanıklılığın arttığı ve idrar dermatan sülfat/keratan sülfat (DS/KS) oranının azaldığı görüldü (p0.05). Enzim replasman tedavisi ile kardiyak, solunum, görme, işitme ve eklem bulguları ile idrar total GAG düzeyi arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Enzim replasman tedavisi ile az sayıda hastada alerjik reaksiyon geliştiği, bu reaksiyonların çoğunluğunun hafif şiddette olduğu, ancak bir hastada anaflaksi görülmesi nedeniyle dikkatli olunması gerektiği saptandı. Hastaların hepsinde yaşam kalitesinde artışivgörüldü ancak klinik korelasyon bulunamadı. Sonuç olarak ERT ile hastalarımızın fiziksel dayanıklılığı artmış ancak büyüme paremetlerinde, kardiyak, solunum, işitme, görme ve eklem bulgularında anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Enzimin biyokimyasal etkinliğini göstermesi bakımından idrar DS/KS oranı kullanışlı bir belirteç olabilir. Alerjik reaksiyonlar az sayıdaki hastada görülmüş ve çoğunluğu hafif derecede olduğu için güvenli ancak bir hastada ciddi yan etki izlendiği için dikkatli olunması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mucopolysaccharidosis (MPS) Type VI is a lysosomal storage disorder characterized by a chronic, progressive course with multiorgan involvement. Arylsulphatase B deficiency and dermatan sulphate deposition are seen in MPS VI. The clinical picture of the disorder are quite heterogeneous and can be classified into two main forms: a slowly progressive form and a rapidly progressive form. Therapeutic options include bone marrow transplantation or enzyme replacement therapy (ERT) in addition to supportive therapy. ERT shows improvement in physical endurance and decreased levels of urinary glycosaminoglycans together with acceptable side effecs in many studies. Increase in physical endurance, decrease in urinary glycosaminoglycan and an acceptable side effects profile are supported by studies on ERT in recent years. In our study, clinical, biochemical and radiological findings and response to enzyme replecement therapy for at least six months were analyzed in 20 patients with MPS VI. Any changes on clinical findings such as liver and spleen sizes, cardiac and respiratory parameters, endurance tests (6-minute walk test), changes in urinary glycosaminoglycan excretions, visual and auditory changes, and joints? range of motions before and after ERT were analyzed. We also reviewed all patients diagnosed with lysosomal storage disorders (LSD) based on their enzymatic studies in our department. Estimated prevalence and frequency of lysosomal storage disorders were calculated. The most common form of LSD was found to be MPS. Type III MPS was the most frequent form of the disease while Type VII was the least. There was significant improvement in physical endurance with ERT (p0.05). Cardiac, respiratory, visual, auditory parameters were not been changed and there were no improvement on joint mobility (p>0.05). During ERT, mild allergic reactions were observed in a small number of patients. Severe anaphylaxis was seen only in one case, which indicates need for attention during infusions. All patients and parents pointed out an increased quality of life, which did not correlate with clinical results. In conclusion, ERT caused increased physicalvicapacity and decreased urinary dermatan sulphate/keratan sulphate ratios. No significant changes were observed in growth parameters, cardiac, respiratory, visual, auditory findings and joint mobility. ERT was safe but an expensive method for the treatment of MPS VI with mild benefits on severely affected cases. Early treatment with ERT is mandatory before many organs and systems are involved.