2000-2010 arası trafik kazası sonrası acil servise başvuran hastaların epidemiyolojik incelenmesi ve maliyet analizi
2000-2010 arasi trafik kazasi sonrasi acil servise başvuran hastalarin epidemiyolojik incelenmesi ve maliyet analizi
  1. Tez No: 272540
  2. Yazar: GÖKÇE AKGÜL KARADANA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Trafik kazası, Epidemiyoloji, Emergency Department, Traffic Accident, Epidemiology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Acil servis başvurularında trafik kazaları önemli bir yer oluşturmaktadır. Trafik kazaları büyük oranlarda can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Sık görülen yaralanmaların belirlenmesi ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması mortalite ve morbiditeyi azaltabilir. Bu çalışmada 2000-2010 yılları arası Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Acil Servis'e trafik kazası nedeniyle başvuran hastalar epidemiyolojik yönden incelenmiştir.16 yaş üstü 2003 hasta çalışmaya alınmıştır. Ortalama yaş 39.6 ± 16.1 iken, %55 ile erkek hastalar çoğunluktadır. Başvuruların en sık ambulansla ve motorlu araç kazası şeklinde olduğu görülmüştür. 2004 yılında %15.3 ile trafik kazası oranı daha fazla iken, en sık trafik kazası %10.8 ile mayıs ayında görülmüştür. %33.5 oranı ile en sık başvuru 18.00-24.00 saatleri arasında olmuştur. Hastaların %51.5'i ilk 30 dakikada başvurmuş, %9.6'sında hayati tehlike ve %6.3'ünde alkol varlığı tespit edilmiştir. Hastaların %20.1'ine ultrasonografi (USG), %42'sine bilgisayarlı tomografi (BT) uygulanmıştır. En sık görülen travma %18.3 ile kafa travmasıdır. Hastaların %81.8'inin acilden taburcu olduğu, %12.4'ünün servise yattığı, %2.4'ünün de eksitus olduğu saptanmıştır. Acilde kalış süresi ortalama 403 dakikadır (6.7 saat). Ortalama maliyet hasta başına 983,5 ± 4364 TL'dir. Çalışmamızda bulduğumuz maliyet ortalamasını ülkemiz açısından kıyaslayabilmek için başka çalışmalara ihtiyaç vardır. Ancak yine de maliyeti azaltmanın en önemli yolu trafik kazalarından korunmaya yönelik tedbirlerin artırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis of Emergency Medicine, ANKARA 2011. Traffic accidents have an important role in emergeny department (ED) admissions. Traffic accidents cause large type amounts of life and property loss. Determination of the frequent type of injuries and prevention from the traffic accidents can reduce mortality and morbidity. In this study the patients admitted to Hacettepe University Faculty of Medicine Adult Emergency Department due to traffic accidents were investigated epidemiologically. Two thousand and three patients over 16 years of age were included in this study. The mean age was 39.6 ± 16.1 and 55% were males. Admissions by the ambulance and due to motor vehicle accidents were the most common. In 2004 the rate of traffic accidents (15.3%) was higher than the other years, while the most common month was May (10.8%) and the most common time interval was 06.00-12.00 pm. About half of the patients (%51.5) were admitted in the first 30 minutes. Life-threatening condition was present in 9.6% of the patients and alcohol consumption was determined in 6.3%. Ultrasonography and computed tomography was performed in 20.1% and 42% of the patients. Head trauma was the most common type of trauma with the rate of 18.3%. Discharge, admission to the services and exitus rates were 81.8%, 12.4% and 2.4%, respectively. The average length of stay was 403 minutes (6.7 hours) where the average cost per patient was 983 ± 4364 TL. Further studies are needed to compare the cost found in this study with the mean cost for Turkey. However, the most important step to reduce the direct and indirect costs due to traffic accidents is the prevention of these accidents.