Akciğerlerin prenatal ve postnatal dönemlerdeki gelişiminin sıçan modeli üzerinde ışık mikroskobik düzeyde araştırılması: Embriyolojik ve histokimyasal bir çalışma
The investigation of lung development in the prenatal and postnatal periods in a rat model at the light microscopic level: An embryological and histochemical study
- Tez No: 272641
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer, sıçan, morfogenez, embriyoloji, fetüs, ışık mikroskop, histokimya, Lung, rat, morphogenesis, embryology, fetus, light microscopy, histochemistry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Akciğerler postnatal yaşamdaki gaz değişimine hazırlık amacıyla fetal gelişimi sırasında hızlı bir farklılaşma dönemi geçirirler. Bu farklılaşma süreci postnatal dönemde de bir süre devam eder. Farklı gelişim dönemlerinde normal akciğer morfogenezini araştırabilmek amacıyla planlanan bu çalışmada, akciğerlerin intrauterin ve postnatal gelişimi sıçan modeli üzerinde ışık mikroskobik düzeyde incelendi.Bu amaçla Sprague-Dawley cinsi sıçanların 11, 13 ve 15 günlük embriyo; 17, 18 ve 19 günlük fetüs; yenidoğan; 1 ve 3 haftalık yavru ve 10 haftalık erişkin grupları oluşturuldu. Tüm gruplardan elde edilen doku örnekleri %10'luk formalin solüsyonunda fikse edildikten sonra parafinde bloklandı. Işık mikroskobik kesitlere Hematoksilen-Eozin (H-E), Masson Trikrom ve Periyodik asit-Schiff (PAS) boyama yöntemleri uygulandı.Işık mikroskobik değerlendirmeler sonucunda, prenatal ve postnatal gruplar arasında oldukça belirgin histolojik farklılıklar saptandı.Sonuç olarak, erken postnatal dönemdeki solunum problemlerinin anlaşılması için, doğumdan sonra ilk solunumun başlaması ve devamı için gerekli fizyolojik ve mekanik olayların yanısıra, akciğerlerin prenatal ve neonatal gelişiminin de iyi bilinmesi önemlidir. Akciğer gelişiminin iyi bir şekilde anlaşılması, klinisyenlerin prematüre infantlarda ortaya çıkabilecek solunum sistemi ile ilgili problemleri çözmelerinde ve normal akciğer matürasyonunu taklit eden stratejileri oluşturmalarında yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Lungs undergo a rapid differentiation during the fetal development for the preparation of gas exchange in postnatal life, this process of differentiation continues for some time in postnatal period, too. In this study, which was planned to investigate the normal lung morphogenesis in different developmental periods, intrauterin and postnatal development of the lungs was examined by light microscopy in a rat model.For this purpose, groups of embryo (11, 13 and 15 days old), fetus (17, 18 and 19 days old), newborn, baby rats (1 and 3 weeks old) and adult rats (10 weeks old) of Sprague-Dawley strain rats were formed. Tissues obtained from these groups of rats were fixed in 10% formalin, and then blocked in parafin. The tissue sections were stained by Hematoxylin-Eosin (H-E), Masson?s Trichrome and Periodic acid-Schiff (PAS) methods and examined under light microscopy.Remarkable histological differences were determined between prenatal and postnatal groups.In conclusion, it is important to know the prenatal and neonatal development of the lungs, and the physiological processes and mechanical events required for the beginning of respiration after birth and continuation of respiration later on, to understand the respiratory problems in the early postnatal period. Understanding of the lung development well will guide the clinicians to solve the respiratory problems that may appear in prematüre infants and to form strategies imitating normal lung maturation.