Parsiyel kalça protezi uygulanan hastalar için klinik rehber geliştirme ve geliştirilen rehberin hasta çıktılarına etkisi
Clinical guide development for the partial hip replacement patients and effect of the developed clinical guide on patient outcomes
- Tez No: 272653
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NADİYE ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: parsiyel kalça protezi, klinik rehber, klinik yollar, hemşire, Partial hip replacement, clinical guide, clinical pathways, nurse
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı parsiyel kalça protezi uygulanacak hastalar için klinik rehber geliştirme ve geliştirilen klinik rehberin hasta çıktılarına etkisini değerlendirmekti.Araştırma, 4 Şubat 2008 ? 06 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapıldı. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde yürütüldü. Kontrol gruplu yarı deneme modeliyle yürütülen araştırmanın örneklemini, parsiyel kalça protezi ameliyatı olan ve örneklem kriterlerine uyan 60 hasta oluşturdu (30 deney, 30 kontrol). Araştırmaya, okur yazar, kronik ve dejeneratif hastalığı olmayan, daha önce kalça protezi uygulanmayan, psikiyatrik hikayesi bulunmayan 45 yaş ve üzeri hastalar alındı.Veri toplamada hasta tanıtım formu, klinik rehberler, kalça değerlendirme anketi, fonksiyonel değerlendirme formu, memnuniyet formu kullanıldı.Verilerin değerlendirilmesinde, sayımla belirlenen verilerde yüzdelik ve x2 testi, ölçümle belirlenen verilerde, bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi, kruskal wallis varyans analizi ve Mann ?Whitney U testi kullanıldıMaliyet ortalamaları, deney grubunda 2304.93 (SS= 328.91) TL kontrol grubunda 2820.72 (SS= 546.05) TL idi ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p= .000). Hastanede toplam yatış süresi deney grubunda 9.03 (SS= 1.12) gün, kontrol grubunda 10.70 (SS= 1.96) gündü ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı ( p= .000). Hastaların memnuniyet puan ortalamaları deney grubunda 101.16 (SS= 3.63) iken, kontrol grubunda 60.86 (SS=13.80) idi ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p= .000).Komplikasyon görülme durumları karşılaştırıldığında, deney grubunda %10.05, kontrol grubunda % 36.7 oranında komplikasyon görüldü ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı ( p= .012).Hastaların fonksiyonel değerlendirme anketi puan ortalamaları deney grubunda 80.53 (SS=11.26), kontrol grubunda 58.66 (SS=3.45) idi ve gruplar arasındaki fark anlamlıydı (p= .000).Hastaların kalça değerlendirme formu puan ortalamaları deney grubunda 22.16 (SS = 8.17), kontrol grubunda 36.40 (SS=4.96) idi ve gruplar arasındaki fark anlamlıydı (p= .000).Sonuç olarak, klinik rehberle bakım verme, maliyeti, hastanede yatış süresini ve komplikasyonları azalttı ve hasta memnuniyetini arttı. Bu sonuçlar doğrultusunda klinik rehberlerle ilgili geniş gruplarda araştırmaların yapılması ve elde edilen bulguların klinik kullanımına yansıtılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop clinical guide and to evaluate the effect of the developed clinical guide on patient outcomes.The study was conducted between the dates 4 February 2008-06 July 2010. It was administered at Atatürk University Research Hospital, Orthopedy and Traumatology Clinic. 60 patients (30 experimental, 30 control) who had partial hip replacement operation and are compatible with the criteria of the sample comprised the sample of the study which was conducted through semi-experimental model with control group. The patients who are literate and have no chronic or degenerative disease, who were not applied hip replacement before and have no psychiatric story, who are 45 and over were included in the study.Patient admition form, clinical guides, hip evaluation questionnaire, functional assessment form, satisfaction form were used to collect data.In data evaluation, percentage and x2 test in the data determined with counting, in the data determined with measurement, in the independent groups t-test, variance analysis, Kruskal Wallis variance analysis and Mann Whitney U test were utilized.Cost averages were 2304.93 (SS= 328.91) TL in the experimental group and 2820.72 (SS= 546.05) in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .000). Total durations of staying in hospital were 9.03 (SS= 1.12) days in experimental group and 10.70 (SS= 1.96) days in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .000). While satisfaction averages of the patients was 101.16 (SS= 3.63) in the experimental group, it was 60.86 (SS=13.80) in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .000).When the prevalence cases of complication were compared, it was seen that it was %10.05 in the experimental group and % 36.7 in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .012).Score averages of patients? functional assessment form were 80.53 (SS=11.26) in the experimental group, 58.66 (SS=3.45) in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .000).Score averages of patients? hip evaluation form were 22.16 (SS = 8.17) in the experimental group, 36.40 (SS=4.96) in the control group, and the difference between the groups was statistically important (p= .000).As a result, providing care together with clinical guide decreased cost, duration of staying in hospital and complications, and it increased patient satisfaction. According to these results, it can be suggested that studies about clinical guides should be conducted in wider groups and the findings obtained should be reflected to clinical use.