Total ve parsiyel kalça protezlerinde perioperatif periprostetik femur kırığı risk faktörlerinin belirlenmesi ve risk analizinin yapılması
Determination of perioperative periprosthetic femur fracture risk factors and performance of risk analysis in total and partial hip prosthesis
- Tez No: 943412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CANER OKKAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, parsiyel kalça protezi, periprostetik femur kırığı, risk faktörleri, risk analizi, Vancouver sınıflaması, çimentosuz femoral stem, komorbidite, Total hip arthroplasty, partial hip arthroplasty, periprosthetic femoral fracture, risk factors, risk analysis, Vancouver classification, cementless stem, comorbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
GİRİŞ: Kalça protezi, ileri evre kalça artrozu veya kalça kırığı olan hastalarda yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Perioperatif periprostetik femur kırıkları (PFK), bu cerrahinin en önemli komplikasyonlarından biri olup, hasta morbiditesini artırmakta ve bu hastaların erken mobilizasyonunu ve erken yük vermesini engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, total kalça protezi (TKP) ve parsiyel kalça protezlerinde (PKP) perioperatif PFK risk faktörlerini belirlemek ve kapsamlı bir risk analizi yaparak, kırık gelişimini öngörebilecek bir risk tahmin modeli geliştirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2011-2023 yılları arasında TKP veya PKP uygulanan 1116 hasta (491 kalça artrozu, 625 kalça kırığı) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, Charlson Yaş-Ekli Komorbidite İndeksi (CYKİ)), ameliyat öncesi laboratuvar parametreleri (hemoglobin, albümin, nötrofil/lenfosit oranı (NLO)), radyolojik ölçümleri (kortikal kalınlık indeksi (KKİ), Dorr İndeksi, cilt altı yumuşak doku kalınlığı (CAYK), cilt altı yumuşak doku kalınlığı oranı (CAYKO), rezidü femur boynu, dizilim, grafide ölçülen bacak uzama miktarı) ve cerrahi parametreleri (cerrahi yaklaşım, femoral stem tipi, cerrah tecrübesi, ameliyat zamanı) retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Perioperatif PFK gelişimini etkileyen modifiye edilebilir ve edilemeyen faktörler, çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlenmiş ve risk skorlama sistemleri geliştirilmiştir. BULGULAR: Tüm hasta grubunda perioperatif PFK oranı %21.4 (n=239) olarak saptanmıştır. Vancouver sınıflamasına göre en sık Tip A2 (%10.7) ve Tip A3 (%9.1) kırıklar görülmüştür. Artroz grubunda, implant dizilimi (OR=4.495, %95 GA: 2.367-8.541), Tip 2 (OR=3.294, %95 GA: 1.397-7.767) ve Tip 4 (OR=2.576, %95 GA: 1.391-4.769) çimentosuz femoral stemler, sekonder artroz varlığı (OR=1.760, %95 GA: 1.087-2.849), CAYKO (OR=1.584, %95 GA: 1.088-2.308) ve ameliyat öncesi NLO (OR=1.096, %95 GA: 1.005-1.196) artmış kırık riski ile ilişkili bulunurken, rezidü femur boynu (OR=0.928, %95 GA: 0.887-0.972) koruyucu faktör olarak saptanmıştır. Kırık grubunda ise, çimentosuz femoral stemler (OR=14.18-34.80), CAYKO (OR=8.45, %95 GA: 4.30-16.60), CYKİ (OR=1.62, %95 GA: 1.30-2.02) ve implant dizilimi (OR=1.70, %95 GA: 1.00-2.88) risk faktörleri olarak belirlenirken; tecrübeli cerrah (OR=0.24, %95 GA: 0.11-0.50), KKİ (OR=0.017, %95 GA: 0.00-0.02), ameliyat öncesi albümin düzeyi (OR=0.30, %95 GA: 0.15-0.62) ve rezidü femur boynu (OR=0.91, %95 GA: 0.84-0.98) koruyucu faktörler olarak tespit edilmiştir. Geliştirilen risk skorlama sistemleri, artroz hastaları için AUC=0.722 (%95 GA: 0.666-0.779), kırık hastaları için AUC=0.9209 (%95 GA: 0.8874-0.9544) değerleri ile etkin öngörü başarısı ortaya koymuştur. SONUÇ: Primer tanı kalça protezi sonrası PFK gelişiminde belirleyici rol oynamaktadır. Artroz hastalarında cerrahi teknik ve implant pozisyonu öne çıkarken, kırık hastalarında komorbidite yükü ve kemik kalitesi belirleyici faktörlerdir. Her iki grupta da, özellikle Tip 4 çimentosuz femoral stemler artmış kırık riski ile ilişkilidir. Çalışmamızda geliştirilen risk tahmin modelleri, ameliyat öncesi dönemde yüksek riskli hastaların belirlenmesinde ve uygun cerrahi stratejinin planlanmasında yardımcı olabilir. Yüksek riskli hastalarda çimentolu stem kullanımı, rezidü femur boynu korunması ve optimal implant pozisyonlaması gibi cerrahi teknik modifikasyonları ile PFK insidansı azaltılabilir. Gelecek çalışmalarda, geliştirilen risk modellerinin çok merkezli validasyonu ve farklı implant tasarımlarının uzun dönem sonuçları araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Hip arthroplasty is a widely used treatment method for patients with advanced hip osteoarthritis or hip fractures. Perioperative periprosthetic femoral fractures are one of the most important complications of this surgery, increasing patient morbidity and healthcare expenditures. The aim of this study is to determine the risk factors for ameliyat içierative periprosthetic femoral fractures in total and partial hip arthroplasties and to develop a risk prediction model that can predict fracture development by conducting a comprehensive risk analysis. MATERIALS AND METHODS: 1116 patients (491 hip arthrosis, 625 hip fracture) who underwent total or partial hip arthroplasty at Ankara Atatürk Sanatorium Education and Research Hospital's Orthopedics and Traumatology Clinic between 2011-2023 were included in the study. Patients' demographic characteristics (age, gender, Charlson Age-Adjusted Comorbidity Index), preoperative laboratory parameters (hemoglobin, albumin, neutrophil/lymphocyte ratio), radiological measurements (cortical thickness index, Dorr index, subcutaneous soft tissue thickness, residual femoral neck, alignment, leg length discrepancy measured on radiographs), and surgical parameters (surgical approach, stem type, surgeon experience, timing of surgery) were evaluated retrospectively. Modifiable and nonmodifiable factors affecting the development of ameliyat içierative periprosthetic femoral fractures were determined by multivariate logistic regression analysis, and risk scoring systems were developed. RESULTS: The perioperative periprosthetic fracture rate in the entire patient group was 21.4% (n=239). According to the Vancouver classification, Type A2 (10.7%) and Type A3 (9.1%) fractures were the most common. In the arthrosis group, alignment abnormality (OR=4.495, 95% CI: 2.367-8.541), Type 2 (OR=3.294, 95% CI: 1.397-7.767) and Type 4 (OR=2.576, 95% CI: 1.391-4.769) cementless femoral stems, presence of secondary arthrosis (OR=1.760, 95% CI: 1.087-2.849), subcutaneous soft tissue thickness ratio (OR=1.584, 95% CI: 1.088-2.308), and preoperative neutrophil/lymphocyte ratio (OR=1.096, 95% CI: 1.005-1.196) were associated with increased fracture risk, while residual femoral neck (OR=0.928, 95% CI: 0.887-0.972) was identified as a protective factor. In the fracture group, cementless stems (OR=14.18-34.80), subcutaneous soft tissue thickness ratio (OR=8.45, 95% CI: 4.30- 16.60), Charlson Age-Adjusted Comorbidity Index (OR=1.62, 95% CI: 1.30-2.02), and alignment abnormality (OR=1.70, 95% CI: 1.00-2.88) were determined as risk factors; while experienced surgeon (OR=0.24, 95% CI: 0.11-0.50), cortical thickness index (OR=0.017, 95% CI: 0.00-0.02), preoperative albumin level (OR=0.30, 95% CI: 0.15-0.62), and residual femoral neck (OR=0.91, 95% CI: 0.84-0.98) were identified as protective factors. The developed risk scoring systems demonstratedeffective predictive performance with AUC=0.722 (95% CI: 0.666-0.779) for arthrosis patients and AUC=0.9209 (95% CI: 0.8874-0.9544) for fracture patients. Fracture rates according to risk categories in the arthrosis group were 10.0% for low risk, 21.8% for moderate risk, and 37.1% for high risk; while in the fracture group, these rates were 4.2% for low risk, 17.3% for moderate risk, and 54.7% for high risk. CONCLUSION: Primary diagnosis plays a determinant role in the development of periprosthetic fractures after hip arthroplasty. Surgical technique and implant positioning are prominent in arthrosis patients, while comorbidity burden and bone quality are determining factors in fracture patients. In both groups, especially Type 4 cementless femoral stems are associated with increased fracture risk. The risk prediction models developed in our study can help identify high-risk patients preoperatively and plan appropriate surgical strategies. The incidence of periprosthetic fractures can be reduced in high-risk patients with surgical technique modifications such as cemented stem use, preservation of residual femoral neck, and optimal implant positioning. Future studies should investigate the multicenter validation of the developed risk models and the long-term results of different implant designs.