A Sociological analyses of the value judgment of university students
Üniversite öğrencilerinin değer yargılarının sosyolojik analizi
- Tez No: 27267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU M. KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Değer Yargıları, University Students, Value Judgments
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz ÜNİVERSİTE Ö?RENCİLERİNİN DE?ER YARGILARININ SOSYOLOJİK ANALİZİ ÜNAL, H.Belgin Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M.Kayhan MUTLU Eylül, 1993, 147 sayfa. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yaşam hakkındaki tutum ve değerlerinin belirlenmesidir, öğrencilerin düşünce ve değerleri sosyo-ekonomik koşullarıyla karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada veri toplamak için anket düzenlenmiştir. Anket iki bölümden oluşmuş olup; ilk bölümde öğrencilerin yaş, cinsiyet, üniversite, fakülte, bölüm, memleket ve ailelerine ilişkin bilgiler ( bulundukları yer, eğitim, meslek ve gelir düzeyleri); ikinci bölümde ise sosyal yaşantının farklı yönlerine ilişkin değerler, düşünceler ve tavırlar hakkında sorular yer almaktadır. Örneklem, Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ve Polis Akademisinden 434 kişiyi kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF THE VALUE JUDGMENTS OF UNIVERSITY STUDENTS ÜNAL, H. Belgin M.S. in Sociology Supervisor: Assoc. Prof: Dr. M.Kayhan MUTLU September, 1993, 147 pages. The aim of this research was to investigate University student's attitudes and judgments about life. Their values and ideas are compared with socioeconomic conditions in which they live. In this study, it has been used questionnaires to collect data. Questionnaires consisted of two main parts; the first part consists of the questions about student's age, sex, university, faculty, department, hometown, information about family (residence, education, occupation and income level) ; The second part consists of the questions about values, ideas and attitudes with respect to different aspects of social life. In this research the sample size was 434 cases from four different Universities; Ankara University, METU, Bilkent University and Police Academy.