Dünden bugüne serbest zaman değerlendirmesi: Yaşlılar ile fenomenolojik bir araştırma
Leisure time assessment from past to today: Phenomenological research with the elderly
- Tez No: 648211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TENNUR YERLİSU LAPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Yaşlı Bireyler, Aktivite Teorisi, Aktif Yaşlanma, Leisure Time, Recreational, Older People, Activity Theory, Active Aging
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Araştırmanın amacı katılımcı bireylerin gençlik dönemlerinde ki serbest zaman algısı ve değerlendirmesi ile yaşlılık dönemindekileri karşılaştırmasını yapmak, katılımcıların yaşlanma sürecinde serbest zaman algısında nasıl bir değişim olduğunu belirlemek, yaşlı bireylerin serbest zaman değerlendirmelerinin öznel yargısına ulaşabilmektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji araştırma deseni kullanılarak yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak, yaklaşık 40 dakika süren şuan aktif bir yaşam süren 65 yaş ve üzeri 5 kadın ve 5 erkek ile görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizi aşamasında her bir sorunun cevaplarına yönelik temalar belirlenmiş ve araştırmanın güvenirliliğini sağlamak adına kappa analizi yapılarak kappa değeri 1.00 bulunmuştur. Yapılan bu çalışma ile katılımcıların eğitim hayatları, çalışma hayatları ve günümüzdeki emeklilik dönemlerinde serbest zaman değerlendirmelerinde ki aktivite türleri, değerlendirmelerine yönelik memnuniyet ya da pişmanlık durumları ve subjektif karşılaştırmaları belirlenmiştir. Verilerin analiz edilmesi sonucunda katılımcıların gençlik dönemleri ile yaşlılık dönemleri serbest zaman değerlendirmelerinde belirli bir aktiviteye ya da topluluğa bağlı olanların değerlendirmelerinde farklılıklar olmadığı fakat sosyal aktivitelerde bulunan katılımcıların değerlendirmelerinde farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Bu farklılıkların yaş almadan kaynaklı tecrübelerden ve ekonomik, toplumsal, kültürel şartların değişiminden kaynaklı olduğu, yaşlılık dönemlerinde sosyal aktivitelerde bulunurken kendilerine psikolojik, sosyolojik ve bilişsel açısından daha faydalı olabilecek rekreatif aktiviteler tercih ettikleri analiz edilmiştir. Geçmiş dönemlerinde tek bir aktivite türü yapan ve bu aktiviteden tek bir fayda beklentisi olan bireylerin; yaşlılık dönemlerinde bir çok aktiviteye katıldığı ve bu aktivitelerden de birbirinden farklı bir çok alana yönelik fayda beklentisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the perception and evaluation of the participant individuals in their youth and their aging period, to determine the change in the perception of free time in the aging process of the participants, and to reach the subjective judgment of the free time evaluations of the elderly. The research was carried out by using the phenomenology research design, which is one of the qualitative research methods. Using the semi-structured questionnaire, interviews were made with 5 women and 5 men aged 65 and over who are currently active, lasting about 40 minutes. During the analysis of the data, the themes for the answers of each question were determined and the kappa value was found to be 1.00 by making a kappa analysis to ensure the reliability of the research.With this study, the types of activities in the leisure time evaluations of the participants in their educational life, working life and retirement periods, their satisfaction or regret for their evaluation and their subjective comparisons were determined. As a result of the analysis of the data, it was determined that the participants' youth and old age periods did not differ in their leisure time assessments in those who belong to a particular activity or community, but there were differences in the evaluations of the participants who were involved in social activities. It has been analyzed that these differences arise from the experience of taking ages and the change of economic, social and cultural conditions, and they prefer recreational activities that may be more beneficial for them in terms of psychological, sociological and cognitive aspects while doing social activities in old age.Individuals who made one type of activity in the past and who expect only one benefit from this activity; It was determined that he participated in many activities in the old age periods and there was an expectation of benefits for many different fields from these activities.