Leadership styles in physical recreational activity clubs at Middle East Technical University
Orta Doğu Teknik Üniversitesi fiziksel rekreatif aktivite kulüplerinde bulunan lider tipleri
- Tez No: 27268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAZANFER DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Katilim, Lider Davranış Yapıları, Fiziksel Rekreasyon, Motivation, Participation, Leadership Behaviors, Physical Recreation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezde amaç, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin Fiziksel Rekreatif aktivitelere katıldık ları kulüplerde bulunan lider davranış yapılarınin belir lenmesi ve seçilen Lider davranış yapıları ile katılım motivleri arasındaki ilişkiye bakilmasıdir. LSS ve PM anketlerinin geçerliliğini ve güveni lirliğini bulmak için yapilan pilot çalişma için, ODTÜ de faaliyet gö'steren İzcilik kulübünden 10 denek rastgele örneklem sistemi ile seçildi. Araştırmada, ODTÜ de faaliyet gösteren on adet Fiziksel Rekreasyon yapisinda kulüb ve 166 denek rastgele seçildi. Veriler Liderin davranış yapislni ölçen ve katilim motivlerini Ölçen değerlendirme Anketi ile toplandı. iiiİstatistiksel analizler, SPSS iç güvenilirlik analizi, betimsel istatistik ve Chi-Square sonuçlarına göre yapılmıştır. Sonuçlara göre, 10 Kulüp için Lider davranış yapıları ölçülmüş ve bu ölçümde dokuz kulübün“Antrenör Öğretmen”(Training Instruction) tipli bir Kulübün ise“Sosyal Destekleyici”(Social Support) tipli Lider davranış yapısında olduğu belirlenmiştir. Ve ayrıca lider davranış yapiları ile katılım motivleri arasında 0.05 seviyesinde, 7 katılım motivi haricinde, anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu 7 katılım motivi (beceri geli şimi (improvement skills), kazanmak (winning), seyahat etmek (travelling), heyecan (excitement), Yükselmek (going on to a higher level), fiziksel uyum (fitness) ve malzemeleri veya tesisleri kullanmak (using equipments or facilities) ) ile“Antrenör Öğretmen”(Training Instruc tion) tipli lider davranış yapısı arasında 0.05 seviye sinde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the Leader Behaviors on Middle East Technical University of Physical Recreational Activity Clubs (PRAC). And, the sub-problem of this study was to determine the relation ship between the leader behaviors in participation mo tives. The pilot study conducted on Scouting club that was selected randomly to find reliability and validity of LSS and PM Questionnaires. Ten Scouting club members were randomly selected. And in this study conducted on 166 randomly selected subjects of ten PRAC. Data was collec ted through LSS and PM Questionnaires. iStatistical analysis used in this study were SPSS internal consistency of Reliability Analysis, Descriptive Statistics and Chi-Square Test. According to the results, types of leader behaviors were determined among the ten clubs. Nine of them were identified as“Training Instruc tion”type and one of them was identified as“Social Support”type in terms of leader behavior structures. And also, significant relationship between the two type of Leader Behaviors (Training Instruction and Social Sup port) was not found for each of the Participation mo tives except 7 participation motives. At these 7 partici pation motives (improvement skills, winning, travelling, excitement, going on to a higher level, fitness and using equipments or facilities) there was a relationship between“Training Instruction”type leader behaviors in participation motives at 0.05 significant level.