İsotretinoin kullanan hastalarda fotosensitivitenin değerlendirilmesi
Evaluation of photosensitivity in patients using isotretinoin treatment
  1. Tez No: 272737
  2. Yazar: TUBA ÇETİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN ŞİKAR AKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: İsotretinoin, fotosensitivite, UVB, MED, günes yanığı eritemi, Isotretinoin, photosensitivity, UVB, MED, sunburn erythema
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Fototoksik ve fotoalerjik ilaç reaksiyonları retinoidlerin yan etkilerinden biri olarakdüsünülmesine rağmen bu konu hakkında bir görüs birliği yoktur. Literatürde de bu konuylailgili az sayıda çalısma mevcuttur. Bu nedenle genis olgu sayısına sahip bu çalısmanınyapılması planlandı.Çalısmamızda isotretinoin tedavisine bağlı anlamlı bir fotosensitivitenin olupolmadığının tespit edilmesi amaçlandı. Bu amaçla isotretinoin tedavisi planlanan veçoğunluğu akne vulgarisli elli hastaya dar band UVB ısınlaması ile fototest yapıldı. Tedaviöncesinde (MED1) ve tedavi sırasında hedef dozun yarısına ulastıktan sonra (MED2) minimaleritem dozu (MED) hesaplandı ve iki değer arasındaki farka göre anlamlı birfotosensitivitenin olup olmadığı değerlendirildi. Çalısmamızın sonucuna göre 0,5-0,7 mg/kg/gün dozunda isotretinoin kullanan tüm hastalarda MED1 ve MED2 değerlerinin ortalamalarıkarsılastırıldığında MED2 ortalaması, MED1 ortalamasına göre anlamlı olarak düsük bulundu(p0,05). Sadece 3 (%6) hastada tedavi süresince günes yanığıeritemi gelistiği görüldü.Çalısmamızın sonucuna göre; MED değerlerini tedavinin baslangıca göre düsürmesinedeniyle isotretinoinin fototoksik potansiyele sahip olduğu, ancak klinik bulgu vermemesinedeniyle günlük hayatı etkileyecek düzeyde bir fotosensitiviteye yol açmadığıgörülmektedir. Buna göre ilacın yaz mevsiminde kullanılıp kullanılmayacağına hekiminkendisinin karar vermesinin doğru olacağını, yaz aylarında isotretinoin kullanacak hastalaragünes koruyucu kremler, günes altında fazla kalmama, kıyafet ve semsiye gibi fizikselkorunma yöntemlerinin önerilmesinin de uygun olacağını düsünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Although phototoxic and photoalergic drug reactions are considered as one of the sideeffects of retinoids, there is no consensus about it. There are few studies in the literature aboutthis subject. For this reason, this study which has a large number of cases was planned to bedone.In our study, it was aimed to find whether significant photosensitivity due toisotretinoin treatment exists. For this aim, fototest was done by narrow-band UVB irradiationon fifty patients majority of whom with acne vulgaris and were planned isotretinoin treatment.Minimal erythema dose (MED) were calculated on pretreatment (MED1) and during thetreatment after reaching half of the target dose (MED2) and it was evaluated whethersignificant photosensitivity exist according to the differrence between the two values. As aresult of our study, when the mean values of MED1 and MED2 were compared for thepatients who were using 0,5- 0,7 mg/kg/day isotretinoin, MED2 means were found lower thanMED1 means (p0,05). Only three patients had clinically sunburn erythema during treatment.According to the results of our study, since MED values are lower according than thevalues at beginning of the treatment, it was seen that isotretinoin has phototoxic potential, butdoesn?t create photosensitivity in the level to affect the daily life due to the lack of clinicalfindings. We think that the doctor himself should decide whether to use the drug in summerand would be appropriate that suggesting protective creams, not to stay under the sun muchand physical protection methods, such as clothing and umbrellas to patients who useisotretinoin in the summer,