Noninvaziv mekanik ventilasyon gerektiren KOAH atağında PAV ve PSV uygulamalarının karşılaştırılması
Compairing PSV and PAV on COPD requiring noninvasive mechanical ventilation
- Tez No: 272738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH atak, non-invaziv mekanik ventilasyon, pressure support ventilation, proportional assist ventilation, COPD exacerbation, non-invasive mechanical ventilation, pressure support ventilation, proportional assist ventilation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, KOAH atak ile başvuran NIMV (non-invaziv mekanik ventilasyon) uygulama endikasyonu olan hastalarda NIMV'un iki farklı modu olan PSV (pressure support ventilation) ve PAV'nin (proportional assist ventilation) etkinliğini karşılaştırmaktı. METOD: KOAH atak nedeniyle NIMV uygulama endikasyonu olan 20 hasta çalışmaya alındı. Hastalar, PAV ve PSV grubu olarak randomize edildi. Non-invazif ventilasyon, BiPAP Vision (Respironics Inc., PA) cihazı ile tam yüz maskesi kullanılarak uygulandı. PAV uygulanan grupta başlangıç destek oranı %80 olarak, PSV uygulanan grupta ise inspiratuvar basınç 12 cmH2O, ekspiratuvar basınç 6 cmH2O olarak ayarlandı. Her iki grupta da ayarlar hastanın ihtiyacına göre düzenlendi. Hastalar 30. dakika, 1.saat, 2.saat, 6.saat, 24. saat arter kan gazı (AKG) değerleri, dakika solunum sayıları (DSS), 1.saat visuel analog skalası (VAS) değerleri, hastanede kalış süreleri, entübasyon gerekliliği ve mortalite bakımından değerlendirildi. BULGULAR: Hastaların 15'i erkek, 5'i kadın, yaş ortalaması 63±7 yıl ve ortanca hastalık süresi 4 yıl olarak bulundu. Başlangıç solunum sayısı 34±7 bulunurken arter kan gazında; pH: 7.3±0.05, PaO2: 49.3±10 mmHg, PaCO2: 68.2±11 mmHg ve PaO2/FiO2: 214±33 olarak saptandı. Tedavi öncesi ve sonrasında DSS, AKG parametreleri ve hastanede kalış süresi bakımından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. VAS değerlerinin PAV grubunda daha yüksek olduğu fakat istatistiksel anlamlı düzeye ulaşmadığı görüldü (7.1 vs 5.7, p>0.05). SONUÇ: KOAH atağında non-invazif ventilasyonun PSV veya PAV modu ile uygulanabileceği, bu iki modun birbirine üstünlüğü olmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to compare the effectiveness of PSV (pressure support ventilation) and PAV (proportional assist ventilation) which are two modes of NIMV (non-invasive mechanical ventilation) in the treatment of NIMV indicated COPD exacerbation. METHODS: Totally 20 patients with COPD exacerbation who required NIMV were included in the study. Patients were randomized as PAV and PSV groups. Non-invasive ventilation was performed using BiPAP Vision (Respironics Inc., PA) ventilator via full face mask. Initial settings were arranged as 80% support in PAV group and 12 cmH2O of inspiratory, 6 cmH2O of expiratory pressure in PSV group. Arranged settings were regulated according to patient?s requirements. Patients were evaluated with arterial blood gas (ABG) analysis obtained at 30th min, 1st, 2nd, 6th and 24th hour after the initiation of NIMV, respiratory rate, visual analog scale (VAS), duration of hospitalization, requirement for intubation and mortality. RESULTS: There were 15 male, 5 female patients while mean age was 63±7 years and median value for duration of disease was 4 years. Initial respiratory rate was 34±7 and initial ABG analysis parameters were as follows; pH: 7.3±0.05, PaO2: 49.3±10 mmHg, PaCO2: 68.2±11 mmHg and PaO2/FiO2: 214±33. Before and after treatment values for respiratory rate, ABG parameters and duration of hospitalization were not different between the groups. VAS score was found higher in PAV group than PSV group but it did not reach a statistically significant level (7.1 vs 5.7, p>0.05). CONCLUSION: It is suggested that non-invasive ventilation could be performed either PSV or PAV modes in the exacerbation of COPD, no superiority was observed between these two modes.