Hastane çalışanlarında latent tüberküloz enfeksiyonunun tespiti
Determination of latent tuberculosis infection in health care workers
- Tez No: 272743
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ILGAZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Latent Tüberküloz, TCT, QTF-GIT, Sağlık çalışanları, Latent tuberculosis infection, TST, QTF-GIT, Health care workers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Tüberküloz hastaları ile temas eden kişilerin % 95'inde latent enfeksiyon oluşup kişinin immun sistemini bozan herhangi bir durumda aktif hastalık gelişmektedir. Bu yüzden latent enfeksiyona sahip kişileri tespit etmek ve tedavi etmek önemlidir. Uzun yıllardır bu amaçlı kullanılan TCT (Tüberkülin Cilt Testi)'nin NTM (Non-tüberküloz mycobakterium) enfeksiyonundan ve BCG den etkileniyor olması, bu dezavantajların olmadığı IFN-gama bazlı testlere dikkat çekmiştir. Biz de çalışmamızda Kocaeli Üniversitesi sağlık çalışanlarında TCT ve QTF TB Gold-in Tube (QTF-GIT) testinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.Gereçler ve Yöntem: Hastanemizde çalışan 100 gönüllü sağlık çalışanı yaş, cinsiyet, meslek, çalışma süresi, BCG skar varlığı ve sayısına göre değerlendirildi. Tüm gönüllülere ELISA yöntemine dayalı IFN-gama bazlı testlerden QTF-GIT çalışıldı ve TCT yapılıp akciğer grafisi çekildi.Bulgular: Katılımcıların %42' sinde TCT pozitif, %23' ünün QTF-GIT testi pozitif olarak saptandı. Genel olarak her iki test arasındaki uyum zayıf (? =0,23 konkordans % 65,2) idi. TCT baz alındığında, QTF testinin duyarlılığı % 35,7, özgüllüğü % 86,2 olarak saptandı. BCG ile Quantiferon testi arasında anlamlı korelasyon tespit edilmedi. BCG sayısı arttıkça TCT'nde endurasyon çapında da artış tespit edildi. TCT ile Quantiferon testi arasında korelasyon tespit edildi. Quantiferon negatif olanların ortalama PPD çapı 11 mm iken, pozitif olarak tespit edilenlerin ortalama PPD çapı 15.4 mm olarak bulundu. TCT nde endurasyon çapı arttıkça Quantiferon pozitifliği artmaktaydı.Sonuç: BCG aşısının yapılma oranının ve NTM görülme oranının yüksek olduğu ülkelerde QTF-GIT testinin latent tüberkülozda tanı amaçlı kullanılmasının daha efektif olduğu düşünüldü. Ancak bu kanıya varabilmek için, daha fazla olgunun değerlendirildiği geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Latent tuberculosis infection (LTI) occurs in 95% of population after the contact with tuberculosis and at any condition that immune system impairs, active disease occurs. Since, the TST (tuberculin skin test) which has been used for several years is affected from NTM (non-tuberculosis mycobacterium) and BCG (Bacillus Calmette Guarin), the IFN-gamma based tests without these disadvantages draw attention in the evaluation of LTI. In our study, we aimed to compare the efficiency of TST and QTF-GIT (Quantiferon-TB gold in Tube) in health care workers.Methods: Totally 100 volunteer health care workers in our hospital were evaluated according to age, gender, occupation, length of practice, presence of BCG scar and number. One of the IFN-gamma based tests QTF-GIT that is depending on ELISA method was evaluated. TST and chest radiograph were performed in all participants.Results: It is detected that TST was positive in 42% of participants and QTF-GIT test was positive in 23% of them. Generally, concordance between two tests was weak (k=0.23, concordance 62.2%). When we compared with TST, sensitivity of QTF was 35.7% and specificity was 86.2%. There was no significant correlation between BCG and QTF-GIT test. As the number of BCG scar increased, the diameter of indurations in TST also found to be increased. There was a significant correlation between TST and QTF-GIT test. The average PPD diameter in QTF-GIT negative subjects was 11mm whereas it was 15.4mm in QTF-GIT positive subjects. It was found that the QTF-GIT positivity was increased as the diameter of TST indurations increased.Conclusion: It is thought that QTF-GIT test is effective in the diagnosis of latent tuberculosis infection in countries that have high NTM prevalence and BCG vaccination ratios. However, further studies with more participants are required to make this conclusion.