El ekzemaları ve tırnak tutulumu
Hand eczema and nail involvement
  1. Tez No: 272744
  2. Yazar: MİNE GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REBİAY KIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: hand eczema, risk factors, occupation, classification, patch test, nail finding
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: El ekzeması toplumda yüksek prevalansa sahip uzun seyirli bir dermatozdur. Epidemiyolojik çalışmalar el ekzeması prevalansını ve risk faktörlerini ortaya koymuştur fakat el ekzemasının klinik tipleri için kabul edilmiş bir sınıflama sistemi yoktur. Ayrıca el ekzemasında görülen tırnak bulgularını içeren geniş seriler bulunmamaktadır.Amaç: El ekzemalı hastaların demografik özellikleri yanında etyolojik faktörleri ve el ekzemalarının klinik tiplerini saptamak ve el ekzemalarıyla ilişkili olabilen tırnak bulgularını tespit etmek.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dermatoloji polikliniğinde 1 yıl içerisinde görülen el ekzemalı 421 hasta (176'sı erkek, 245'i kadın) dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, meslekleri, klinik bulguları ve el ekzeması ile ilişkili faktörler belirlendi. Tüm hastaların tırnak bulguları kaydedildi. Alerjik kontakt dermatitten şüphelenilen 57 hastaya yama testi yapıldı.Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 37.5 (yaş aralığı 4-80), kadınların erkeklere oranı 1.39 idi. Yüksek insidans, erken başlangıç yaşı ve nikel alerjisi kadınlarda gözlenen özelliklerdi. Hastaların %39.19'u hafif ekzemaya, %50.12'si orta şiddette ve %10.69'u şiddetli ekzemaya sahipti. Hastaların %17.34'ünde 10 yıldan uzun süreli ekzema öyküsü vardı. Hastaların %38.48'inde el ekzeması meslekle ilişkiliydi (hastaların ifadesine göre). En sık görülen meslek grubu ev hanımlarıydı (%29.93) ve diğerleri sırasıyla sağlık çalışanı (%10.93), metal işçisi (% 5.94), ofis çalışanı (%4.99), inşaat işçisi (%4.28) ve ziraat işçisi (%3.33) idi. İritan kontakt dermatit en yaygın el ekzeması klinik tipiydi (%56.29). Diğerleri sırasıyla alerjik kontakt dermatit (%10.45), sınıflandırılamayan grup (%9.98), dishidrotik ekzema (%9.74), hiperkeratotik ekzema (%5.46), elde id reaksiyonu (%3.80), atopik el ekzeması (%2.61) ve numuler ekzema (%1.66) idi. El ekzemalı hastalarda en sık saptanan tırnak bulguları sırasıyla enine oluklanma (%37.29), longitudinal çizgilenme (%36.10), pitting (%30.64) ve lökonişi (%19.95) idi. Enine oluklanma, pitting, splinter hemoraji, diskolorasyon, onikoliz ve subungual hiperkeratozu içeren tırnak bulgularının el ekzeması ile ilişkili olabileceği düşünüldü.Sonuç: El ekzeması için ortak kabul görmüş bir sınıflama sistemine ve el ekzemasıyla ilişkili tırnak bulgularını saptamak için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Hand eczema is a long-lasting dermatosis with a high prevalance in the population. Epidemiological studies have identified the prevalence and risk factors but a classification system for clinical types of hand eczema is not agreed upon. Moreover no clinical trial was done containing the findings of the nail seen in hand eczema.Objective: To establish the etiologic factors and clinical types of hand eczema as well as the demographic features of the patients with hand eczema, and to determine nail findings that can be related with hand eczema.Material and Method: 421 consecutive patients (176 men and 245 women) with hand eczema seen in 1 year in the outpatient-clinic of Dermatology at Kocaeli University, School of Medicine were included in this prospective study. Demographic features, occupations and clinical findings of the patients and related factors with hand eczema were determined. Nail findings of all patients were noted. Patch tests were performed in 57 patients suspected allergic contact dermatitis.Results: The median age of the patients was 37.5 (range 4-80) years; female/male ratio was 1.39. A high incidence rate, earlier age of onset, and nickel allergy were associated with female sex. Of the patients, 39.19% had mild dermatitis, 50.12% had dermatitis of moderate severity, and 10.69% had severe dermatitis. 17.34% of patients had dermatitis for more than 10 years. For 38.48% of the patients, the eczema was related with occupation (according to the query of patients). The most common occupational group was housewives (29.93%), and the others respectively were health workers (10.93%), metal workers (5.94%), office workers (4.99%), cement workers (4.28%), agricultural workers (3.33%). Irritant contact dermatitis (56.29%) was the most common clinical type of hand eczema. The others were allergic contact dermatitis (10.45%), unclassified group (9.98%), dyshidrotic eczema (9.74%), hyperkeratotic eczema (5.46%), id reaction on the hand (3.80%), atopic hand eczema (2.61%), and nummular eczema (1.66%), respectively. The most common nail findings detected in the patients with hand eczema were transverse furrowing (37.29%), longitudinal ridging (36.10%), pitting (30.64%), and leukonychia (19.95%), respectively. It was thought nail findings including transverse furrowing, pitting, splinter hemorrhage, discoloration, onycholysis and subungual hyperkeratosis could be related with hand eczema.Conclusion: A generally accepted classification system for hand eczema, and more clinical trials to describe the nail findings related with hand eczema are needed.