Ektopik gebelik tedavi seçeneklarine göre gebelik oranlarının belirlenmesi
Determining the pregnancy rates during after different therapotic approaches for ectopic pregnancy
  1. Tez No: 272753
  2. Yazar: BURCU PAYASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ BAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, gözlem tedavisi, cerrahi tedavi, laparotomi, laparoskopi, gebelik oranı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ektopik gebelikte uygulanan tedavi şekli ilerideki üreme potansiyelini etkileyen risk faktörleri arasındadır. Bu çalışmanın amacı, ektopik gebelik nedeni ile gözlem tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanan hastalarda gebelik oranlarını belirleyerek, bu tedavilerin üreme potansiyeline etkilerini karşılaştırmaktır.Çalışmaya alınan 50 olgunun 28'ine (%56) gözlem tedavisi, 22'sine (%44) cerrahi tedavi uygulandı. Cerrahi tedavi olgularının 14'üne (%28) laparotomi, 8'ine (%16) laparoskopi yapıldı. Olguların ilerideki gebelik oranları incelendiğinde %78'i (39/50) spontan, %22'si (11/50) infertilite tedavisi ile (ovulasyon indüksiyonu ve/veya intrauterin inseminasyon) gebe kaldığı saptandı. Gözlem tedavisi ve cerrahi tedavi (laparatomi, laparoskopi) uygulanan gruplar karşılaştırıldığında gebelik oranları arasında fark bulunmadı (p>0.05).Olguların, bu tedaviler sonrası gebe kalana kadar geçen süreleri karşılaştırıldığında, gözlem tedavisi uygulananların daha kısa sürede gebe kaldıkları saptandı. Cerrahi tedavi şekillerinin (laparotomi vs. laparoskopi) gebe kalma süresine etki etmedikleri bulundu.Ektopik gebelikte, erken tanı alan düşük riskli hastalara uygulanacak gözlem tedavisi, olguların daha çabuk gebe kalmalarını sağlayarak ilerideki üreme potansiyellerini olumlu yönde etkilemektedir. Cerrahi tedavi uygulanacaksa, adezyon gelişiminin daha az olması nedeniyle, laparoskopik girişimin öncelikli seçenek olması uygundur.
Özet (Çeviri)
The treatment method for ectopic pregnancy is one of the risk factor which effects further reproductive potential. The aim of this study is to compare the pregnancy rate and reproductive potentials between expactant management and surgical approach for the patients with ectopic pregnancy.50 patients were enrolled in to the study. 28 (56 %) of them had expactant management and surgery have been performed 22 ( 44 %) of them. In surgery group 14 of 22 patients was treated with laparotomy and 8 of 22 patients was treated with laparoscopy.When the pregnancy rates have been analyzed, it was dtermined that %78 (39/50) of the patiens achived pregnancy spontaneously while %22 (11/50) of them needed infertility treatment (ovulation induction or intrauterine insemination).