Yumuşak kontakt lense bağlı kornea değişiklikleri
Changes of the cornea with soft contact lens wear
- Tez No: 272879
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SAİT ERDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak kontakt lens, santral kornea kalınlığı, polimegatizm, pleomorfizm, Soft contact lenses, central corneal thickness, pleomorphism, polymegatism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yumuşak kontakt lens kullanım süresine bağlı kornea değişikliklerinin incelenmesi amacıyla; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kontakt Lens Biriminde 2003-2009 yılları arasında yumuşak kontakt lens kullanan hastalar arasından düzenli olarak takip edilmiş, çalışma için konulan kriterlere uyan 74 olgunun 148 gözü çalışma kapsamına alınarak değerlendirildi.Gözler kontakt lens kullanım sürelerine göre iki gruba ayrıldı. 24 aydan kısa süreyle yumuşak kontakt lens kullanan Grup I'deki 33 olgunun 66 gözü, 24 aydan uzun süreyle yumuşak kontakt lens kullanan Grup II'deki 41 olgunun 82 gözü değerlendirmeye alındı. Olguların yumuşak kontakt lens kullanımı öncesi muayene bulguları ve Topcon SP-2000P speküler mikroskobuyla elde edilen endotel verileri son kontrollerindekilerle karşılaştırıldı.Grup II'deki gözlerde, Grup I'deki gözlere göre daha yüksek oranda kornea epitel defekti ve yüzeyel limbal damarlanma gözlendi. Grup II'deki gözlerde santral kornea kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanırken, Grup I'deki gözlerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmadı.Her iki grupta da, polimegatizmi gösteren en önemli parametre olan değişkenlik katsayısındaki artış ve pleomorfizmi gösteren en önemli parametre olan hekzagonal hücre oranındaki azalış istatistiksel olarak anlamlı ve birbirlerini destekler mahiyetteydi. Endotel hücre yoğunluğunda her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmadı.Yumuşak kontakt lens kullanım süresiyle santral kornea kalınlığı, hekzagonalite ve endotel hücre yoğunluğu arasında negatif korelasyon saptandı. Yumuşak kontakt lens kullanım süresiyle değişkenlik katsayısı arasında pozitif korelasyon mevcut idi.Sonuç olarak yumuşak kontakt lens kullanım süresi arttıkça santral kornea kalınlığında ve hekzagonalitede azalma, değişkenlik katsayısında ise artış ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
To evaluate corneal changes due to duration of soft contact lens wear; 74 patients (148 eyes) who had been followed regularly in the contact lens department of Trakya University Ophthalmology Clinic and correspondent with the study criteria were included in the study.The patients were grouped according to their contact lens wearing period; short-term users for less than 24 months (33 patients,66 eyes) and long-term users more than 24 months (41 patients, 82 eyes). Corneal findings and Topcon SP-2000P specular microscopic parameters of the patients before and after contact lens wear were analysed.Long-term users had more epithelial defects and superficial limbal neovascularization compared to short term users. There was statistically significant central corneal thinning in long-term users. Central corneal thickness change of short-term users was statistically not significant.We found statistically significant increase in coefficient of variation and decrease in hexagonality in both groups. Endothelial cell density change in both groups was not statistically significant.Duration of soft contact lens wearing period negatively correlated with central corneal thickness, hexagonality and endothelial cell density whereas positively correlated with coefficient of variation.As the duration of soft contact lens wearing period increase, cornea gets thinner, hexagonality gets lower and coefficient of variation gets higher.