Minimal sütür tekniği ile mikrovasküler anastomoz uygulamalarında Kitosan'ın etkisi
Chitosan effect on microvascular anastomose applications with minimal suture technique
  1. Tez No: 272889
  2. Yazar: HÜSEYİN KANDULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSAMETTİN TOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrovasküler anastomoz, Celox, Kitosan, Microvascular anastomosis, Celox, Chitosan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
?Mikrovasküler cerrahi? tanımının ilk kez kullanıldığı 1960 yılından günümüze uzanan süreç içerisinde pek çok cerrah anastomoz süresini kısaltmayı amaçlayan çalışmalar yapmıştır. Alternatif uygulamalar temel olarak 4 değişik başlık altında toplanabilir.I.Değişik dikiş teknikleriII.Mekanik gereçler (dikişler, lümen dışı halkalar-yüzükler, zımbalar (stapler), lümen içi stentler)III.Doku yapıştırıcısı kullanılan tekniklerIV.Lazer yardımı ile anastomozAncak bu yöntemlerin hiçbiri uygulama kolaylığı, ucuzluk, hız, güvenilirlik, dayanıklılık ve yüksek başarı oranı gereksinimlerini bir araya getirmeyi başaramamıştır.Özellikle çoklu anastomoz gerektiren olgularda operasyon süresini kısaltmayı amaçlayarak planladığımız bu çalışmada, Celox kanama durdurucu kullanılarak minimal sütür tekniği ile mikrovasküler anastomoz yöntemini uyguladık. Bu yöntemde, önce her iki damar uçlarına birbirinden 120 derece uzaklıkta olacak şekilde üç adet kalıcı dikiş uygulandı. Damar uçlarının tam öpüşmesinin ardından cerrahi alana kan sızdırılarak üzerine Celox kanama durdurucu ajan serpilerek uygulandı ve anastomoz tamamlandı.Deney ve kontrol gruplarının 10'ar hayvandan oluştuğu çalışmada, anastomoz süreleri geleneksel yöntem ile karşılaştırılmış ayrıca anastomoz sonrası 1. saatte, 1. günde ve 28. günde anastomoz geçirgenlikleri değerlendirilmiş ve 28. günde alınan biyopsilerde histolojik iyileşme paterni karşılaştırılmış, sayısal sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak Celox kanama durdurucu ajan kullanılarak mikrovasküler anastomozun kısa anastomoz süresi, daha az dikiş gerektirmesi, lümende yabancı materyal miktarını belirgin olarak azaltması ve damar duvarında toksik etkisi olmaması avantajları ile özellikle çoklu anastomoz gerektiren operasyonlarda başarılı ve güvenilir bir teknik olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
There have been numerous attempts to shorten the anastomosis duration since Jacobson used the term ?microvascular surgey? firstly in 1960. These alternative techniques can be classified in four headlines:I.Alternative suturing techniquesII.Mechanical equipmentsIII.Anastomosis techniques with tissue glueIV.Laser assisted microvascular anastomosisHowever, none of these alternatives have the combination of facility, low cost, reliability, durability and high success rates.In this study, we aimed to shorten the anastomosis duration especially in operations which require multiple anastomoses. Experimental anastomosis were performed minimal suture with Celox. In this technique, the artery was held by stay sutures at three points that were 120 degrees apart in the study group. Microclamp was slightly released to leak some blood, and Celox powder was applied to the bleeding points arround the anastomosis. After microclamp was totally released, saline-soaked gauze was gently applied to the anastomosis area for 2 to 4 minutes.Both control and experimental groups were consisted of 10 rats. Surgery durations were assesed and patency rates, histological healing patterns and operation durations were assesed and statistically evaluated with 28th day biopsies.In conclusion, minimal suture technique is shorter, requires less suture, decrease the amount of foreign materials in direct contact with blood stream, creates less foreign body reaction in the vessel wall and everts contact surfaces. With these advanteges, our technique is a reliable and successfull alternative especially in operations which require multiple anastomosis.