Deneysel omurilik yaralanmalarında interferon betanın etkisi
The effect of interferon beta for the experimental spinal cord injuries
- Tez No: 272970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKŞİN ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Omurilik yaralanması, interferon beta, ısı şok proteini 70, Spinal cord injury, interferon beta, heat shock protein 70
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Omurilik yaralanmasında, günümüze kadar yapılan bir çok çalışmaya rağmen evrensel olarak kabul görmüş bir tedavi protokolü oluşturulamamış ve yaralanmaya bağlı gelişen olumsuz sonuçların önüne geçmek mümkün olmamıştır. Bu çalışmanın amacı immunomodülatör olduğu bilinen interferon betanın travmaya uğramış omurilikteki etkisini biyokimyasal ve histopatolojik olarak araştırmaktır.Bu çalışmada 24 adet rat kullanıldı. Ratlar rastgele 3 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki ratlarda ağırlık düşürme yöntemi ile omurilik travması oluşturularak interferon beta verildi. İkinci gruptaki ratlarda travma oluşturulup serum fizyolojik verildi. Üçüncü grup kontrol olarak kullanıldı. Denekler travmadan 24 saat sonra nörolojik muayeneleri yapılarak sakrifiye edildi. Alınan omurilik örneklerinde ısı şok proteini 70 düzeyleri ölçüldü ve örnekler histopatolojik olarak incelendi.İnterferon beta 1b ile tedavi edilen ratlarda doku düzeyinde ısı şok proteini 70 düzeyinin serum fizyolojik verilen ratlara ve kontrollere göre belirgin olarak arttığı ve histopatolojik olarak polimorfonüklear lökosit infiltrasyonun, hemorajinin, ödemin, nekrozun azalarak travmanın olumsuz etkilerinin daha ılımlı seyrettiği gözlendi.Çalışmadan elde edilen veriler, interferon betanın travmatik omurilik yaralanmasında iyileştirici olabileceğini ve bu etkisini de hücre seviyesinde ısı şok proteini 70 i artırarak yapmış olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Despite a number of studies conducted up to this date, no universally accepted treatment protocol in spinal cord injury has been established yet and it is currently not possible to prevent the complications which develop after injury. The purpose of this trial is to investigate the effect of a well known immunomodulator interferon beta- on traumatized spinal cord in terms of biochemical and histopathological features.Twenty four rats were used in this trial. The rats were divided into 3 groups. In the first group of rats, spinal cord injury was created by the weight drop method and interferon beta was administered. In the second group, trauma was created and physiological saline was administered. Third group was used as control. A neurological examination was performed on the subjects 24 hours following trauma, and the rats were then sacrificed. Heat shock protein 70 levels were measured in the spinal cord samples and the samples were examined histopathologically.When the rats in the physiological saline and control groups were compared to rats treated with interferon beta 1b, those treated with interferon beta 1b revealed significant increases in the heat shock protein 70 levels in tissues, and histopathological examination revealed decreases in polymorphonuclear leucocyte infiltration, haemorrhage, oedema and necrosis, in addition to the mild negative effects of trauma.The results of this study indicate that interferon beta may be effective in the treatment of traumatic spinal cord injuries and this effect may be due to an increase in cellular heat shock protein 70 levels.