Kemoterapiye bağlı febril nötropenik hastalarda gram negatif enfeksiyonların erken teşhisinde lipopolisakkarit binding protein seviyesinin belirlenmesi
Determination effects of the lipopolysaccaride binding protein level on early diagnosis of gram negative infections in chemotherapy related febrile neutropenic patients
  1. Tez No: 272971
  2. Yazar: İSA ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, Lipopolisakkarit Binding Protein, Febrile Neutropenia, Lipopolysaccaride Bindig Protein
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kanser hastalarında kemoterapi sonrası nötropeni bakteriyel enfeksiyonlar için çok riskli bir durumdur.Özellikle gram-negatif enfeksiyonlar yüksek mortalite ve morbitide ile yakından ilişkilidir. Febril nötropenik hastalarda gram-negatif enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisi sağkalım açısından çok yarar sağlamaktadır.Atatürk Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalına bağlı Hematoji ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalları kliniklerinde Mayıs 2009 ? Mayıs 2010 tarihleri arasında izlenen ve tedavi gören yetişkin kanser hastalarından kemoterapiyi takiben febril nötropenik atak gelişen 60 febril nötropeni hastası çalışmaya alındı. Çalışmada febril nötropeninin kemoterapiye bağlı olması ve hastaların başlangıçta antibiyotik tedavisi almaması şartı arandı. Hastalar dört gruba ayrıldı. Bu gruplar: gram pozitif enfeksiyona sahip olan hastalar, gram negatif infeksiyona sahip olan hastalar, sepsisi olan hastalar ve nötropenik nedeni bilinmeyen ateşi olan hastalar grublarıydı.Çalışmada lipopolisakkarit binding protein (LBP), C-reaktif protein (CRP) ve fibrinojen seviyelerine bakıldı. Hastalardan başta kan kültürü olmak üzere diğer kültürler de alındı.Febril nötropeni başlangıcında gram-negatif grupta ölçülen LBP düzeyi diğer tüm gruplardaki hastaların LBP düzeyine göre daha yüksekti. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlıydı. Dolayısıyla gram-negatif enfeksiyonlarda, hastalarda ölçülen akut faz reaktanları birbirleri ile karşılaşılaştırıldığında LBP düzeylerindeki artışın diğer akut faz reaktanlarına göre daha anlamlı olabileceği kanısına varıldı.Sonuç olarak LBP düzeyindeki artış febril nötropenik hastalarda gram-negatif bakteri enfeksiyonunun erken tanısında belirtec olarak kullanılabilir. Bu yüzden febril nötropenik hastalarda diğer akut faz reaktanları yanında LBP düzeylerinin de tayin edilmesi uygun bir seçenek olabilir. Ancak bütün bunlara rağmen bu konuda kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla hasta sayısına ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Neutropenia after chemotherapy in cancer patients has high risk for bacterial infections. Especially Gram-negative infections closely related with high mortality and morbidity. Early detection and treatment of Gram-negative infections in febrile neutropenic patients will provide a benefit in terms of survival.Sixty adult cancer patients who developed febrile neutropenia episode after chemotherapy enrolled in the study. They monitored and treated in Atatürk University Medical faculty Departments of Medical Oncology and Hematology between May 2009 and May 2010. Inclusion criteria were determined as presence of febrile neutropenia after chemotherapy and not to receive antimicrobial treatment initially. The patients were divided into four groups. These groups are: patients with gram-positive infections, patients with gram-negative infection, patients with sepsis and neutropenic patients with fever of unknown origin.Lipopolysaccharide binding protein (LBP), C-reactive protein (CRP) and fibrinogen levels were measured. Particularly blood cultures of patients, together with all of other cultures were taken.The LBP level of patients with gram-negative group at the beginning of febrile neutropenia, was found statistically significantly higher than all other groups. Therefore, in comparison of acute phase reactants in gram-negative infections, increase of LBP level makes more sense than the other acute phase reactants.As a result, rise of LBP-level in febrile neutropenic patients may be used as a marker of early diagnosis in terms of gram-negative bacterial infection. Therefore, alongside other acute phase reactants determination of levels of LBP may be an appropriate option. Despite all this, to reach definitive conclusions about this topic multi-centered studies with more number patients are needed.