Plasenta previalı olgularda maternal ve neonatal sonuçlar
  1. Tez No: 273007
  2. Yazar: AHMET ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DR. ALİ İSMET TEKİRDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, Risk faktörleri, Perinatal sonuçlar, Placenta previa, Risk factors, Perinatal outcomes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Plasenta previa olgularında insidansı, obstetrik risk faktörlerini veperinatal sonuçlarını değerlendirmektir.Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2005-Aralık 2010 tarihleri arasında doğumugerçekleşen 84. 815 gebelikten, 229 plasenta previa olgusu retrospektif olarak incelendi.Olguların demografik özellikleri, gebelik haftaları, doğum şekilleri, neonatal ağırlıkları,1. ve 5. dakika Apgar skorları, fetus cinsiyeti, sigara kullanımı, daha önceki doğumşekilleri ve geçirdiği sezaryen sayıları belirlendi.Bulgular: Çalışmamızda, plasenta previa insidansı % 0.27 olarak bulundu.Plasenta previa olgularında ortanca yaş 29 [25-34], gravida 3[2-4], parite 1[1-2] vegebelik haftası 37[35-38] olarak bulundu. Olguların 97' si (% 42.3) eski sezaryanlı idi.34 (% 14.8) hastanın gebeliği süresince sigara kullandığı tesbit edildi. 18 hastaya(% 7.8)ciddi kanama nedeniyle sezaryan histerektomi gerçekleştirildi. Yenidoğan ağırlığınınortanca değeri 2880 [2400-3250] , ortanca 1. dakika apgar skoru 7 [5-7] ve 5. dakikaapgar skoru 9 [8-9]olarak bulundu. Yenidoğanların 111'i (% 48.4) erkek idi vefetusların 6'sı(% 2.6) prepartum veya erken neonatal dönemde kaybedilmiştir.Sonuç: Çalışmamızda, plasenta previa insidansı literatüre yakın bulundu. Yüksekgravida, parite ve geçirilmiş sezaryan plasenta previa için en önemli risk faktörleridir.Literatürden farklı olarak plasenta previa ile maternal yaş arasında istatiksel olarakanlamlı bir ilişki bulamadık. Bu sonucun hasta populasyonumuzun literatüre oranladaha genç yaşta olmasından kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to evaluate the incidence, underlyingobstetric risk factors, and perinatal outcomes of placenta previa.Materials and Methods: Two-hundred and twenty nine patients with placentaprevia evaluated from 84. 815 of deliveries performed in our hospital between January2005 and December 2010. The demographic characteristics, gestational weeks, deliverymodes, neonatal weight, apgar scores of 1st and 5th minutes, fetal sex, smoking, and theprevious cesarean sections in the patients with placenta previa were evaluated. Inaddition, prenatal and early neonatal mortality were evaluated.Results: The incidence of placenta previa was found as % 0.27. The median ageof patients with placenta previa was 29 [25-34] , gravida 3 [2-4], parity 1[1-2] , andgestational weeks were 37[35-38] . 97 of patients(% 42.3) had previously cesareansection.Out of 229 of the patients, 34 (% 14.8) of the patients had been smoker duringexisting pregnancy. Cesarean hysterectomy was performed in 18 (% 7.8) of the patientsdue to massive bleeding. Median neonatal weight was 2880 [2400-3250] , the first andfifth minutes apgar scores were found as and respectively 7 [5-7], 9 [8-9]. 111of thefetuses (% 48.4) were male,6 of the fetuses (% 2.6) died during prenatal and earlyneonatal period.Conclusion: High gravity, parity,and the previous cesarean section are the mostimportant risk factors for placenta previa. There was no association between maternalage and placenta previa.