Ahmet İğciler'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bir inceleme
A research on Ahmet İğciler?s life, literarcy, and works
- Tez No: 273030
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Prizren, Osmanlı Eserleri, Kosova Türk Edebiyatı, Prizren, Ottoman Monuments, Kosovo Turkish Literature
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde Ahmet İğciler'in hayatı, doğumu, çocukluğu ve yetiştiği çevre,eğitimi ve meslek hayatı, öğretmenliği, muhabirliği ve tercümanlığı, aile hayatı, edebişahsiyeti işlenmekte, kendisiyle yapılan mülakatlardan yararlanılarak İğciler'inKosova Türk Edebiyatı'nda yeri ve değeri hakkındaki görüşler irdelenmekte, ayrıcaAnton Çehov'un, İğciler üzerinde bıraktığı etki incelenmektedir.İkinci bölümde, İğciler'in yayımlanan yüzden fazla hikâyesi ayrıntılı bir şekildebilimsel olarak tahlil edilmekte, hikâyelerdeki olay örgüsü, metnin gerektirdiği yerde,bazen özetleme tekniği ile bazen eleştirel irdeleme tekniği ile bazen olay zincirininakışı gösterilerek bazen de gelenek ve göreneklerin hikâyelerde görünüş biçimlerindenkısa alıntılar yapılarak incelenmekte, hikâyelerdeki tasvirlerin mekân ve zamanaçısından önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır. Bir bölümdeki, hem basılmışkitaplardaki hikâyeler, hem dergi ve gazete sayfalarında kalan hikâyeler, hem debaşka yazarların kitaplarında var olan hikâyeler tespit edilerek kronolojik bir sıralamaile incelenmektedir. 9 - 12 ve 13 -15 yaş gurubuna ait hikâyeler, sırasıyla bütünhikâyeler yapı başlığı altında, olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, bakış açısıve anlatıcı, konu, tema başlıkları altında incelenirken İğcilerin çok sevdiği Prizrenşehri ve orada yaşayan halk tanıtılmaya çalışılmaktadır.Üçüncü bölümü, İğcilerin yayımlanmış ve yayımlanmamış şiirleri üzerinde yaptığımızirdeleme oluşturmaktadır. İğcilerin yayımlanmış ve yayımlanmamış şiirleri dört aynıbaşlık altında, farklı konuları içeren şiirlerle birlikten tematik açıdan incelenmekte,devrin diğer şairleriyle ortak olan noktaları tespit edilerek irdelenmektedir.Dördüncü bölümde, şairin, dinî mimari, sivil mimari ve askeri mimariden oluşan `yokolan Osmanlı eserleri'ni araştıran Yok Olan Osmanlı İzleri adlı kitabı üzerindedurulmakta, bu eserlerin Prizren'e ilave ve hediye ettiği medeniyet eserleri/ izlerivurgulanmaya çalışılmaktadır. Araştırmanın devamında, İğciler'in Monografi adlıkitabından alıntılar yapılmakta, bölümün son kısmında İğciler'in araştırma yazıları,gelenek ve görenek yazıları, internetteki yazıları ve gazete yazıları incelenmektedir.Araştırmanın beşinci aynı zamanda son bölümünde ise İğciler'in kullandığı dil veüslûp ile bu anlatım tarzının nedenleri ve etkileri genel hatlarıyla ortayakonulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Subfield: New Turkish LiteratureThis paper is composed of five sections.In the first section, this paper deals with the life of Ahmet İğciler, his birth, hischildhood and environment in which he grew up, his education and career, his teaching,journalism and translatorship, his family life, his literature view in details, examinestheplace and value of İğciler in Kosovo Turkish Literature by using the interviews madewith him, and also searches the effect of Anton Chekhov on İğciler.In the second section, hundreds of stories of İğciler that were published are analyzedscientifically in details, the plot in the stories is sometimes searched by summarizingtechnique, by critical examining technique, by showing the flow of the event chain inthe stories, and making short quotations of the reflections of traditions in the storieswherever the context requires, and the second section tries to emphasize the importanceof description in the stories in terms of place and time.In the section, not only the stories in published books, but also the stories in magazinesand newspapers and the stories in the different books of other authors are found andanalyzed in a chronological order. While the stories that belong to 9-12 and 13 ? 15 ageperiod are analyzed in terms of plot, characters, time, place, perspective and narrator,topic, theme under the title of the whole stories, Prizren that İğciler likes a lot and thesociety living there are introduced.The third part is composed of the examination of published and unpublished poems ofİğciler.The published and unpublished poems of İğciler are analyzed thematically with thepoems including different topics under four different titles and examined bydetermining the common points between him and his contemporary poets. In the fourthsection, the main focus is on the book by İğciler named ?Yok Olan Osmanlı İzleri? thatsearches the vanished Ottoman monuments composed of religious architecture, civilarchitecture, and military architecture, and the civilisation monuments/ trace that thesemonuments presented to Prizren are emphasized. In the rest of the present paper,quotations from Monografi by İğciler are made, and in the last part of the section theresearch, internet, and newspaper writings of İğciler are examined.In the fifth section, the language and style that İğciler uses and the reasons for and theeffects of this narrating style are exhibited generally.