Public finance view of inflation (Evidence from Turkey, 1973-1990)
Enflasyona kamu -maliyeci yaklaşım: Türkiye için veri ve bulgular
  1. Tez No: 27315
  2. Yazar: FATMA TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELASUN MERİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Kesimi Borçlanma Gereği, Para Yaratılarak Sağlanan Gelirler, Yüksek ve Kalıcı Enflasyon, Public Sector Borrowing Requirement, Revenues from Money Creation, High and Persistent Inflation
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ ENFLASYONA KAMU-MALÎ YECİ YAKLAŞIM: TÜRKİYE İÇÎN VERİ VE BULGULAR (1973-1990) TOPTAŞ, Fatma Yüksek Lisans Tezi, iktisat Anabilim Dala Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Merih CELASUN Şubat, 1992, 82 sayfa. Bu çalışmada 1970' li yalların başından günümüze değin Türk ekonomisinde gözlenen yüksek ve kalıcı enflasyon olgusu kamu-maliyeci yaklaşım " çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır, çalışmanın birinci bölümünde bu yaklaşımın mantığı ve teorisi tartışılmış, daha sonra ise 1973-1990 yılları arasında Türk ekonomisinde yaşanan enflasyon deneyi analiz edilmiştir. çalışmanın uygulama kısmında, kamu- maliyeci görüşün basite indirgenmiş bir uyarlaması enflasyon ile agırl aklandın İmiş kamu açıklara arasandaki ilişkiyi ekonometrik olarak tahmin etmek için kul lana lmaş tır. Burada D.Rodrik taraf andan uygulanan yöntem izlenmiştir. Kamu- maliyeci yaklaş amin çok basitleştirilmiş bu versiyonu, olağanüstü bir örnek olarak, kamu kesimi açıklarının yalnızca para yaratılarak sağlanan gelirlerle finanse edildiğini varsaymakta ve uzun dönemde bu açıklarla yüksek enflasyon arasında bire-bir bir ilişkinin varlığını göstermeye çalışmaktadır. Veri ve bulgular ele alınan zaman dilimi içinde kamu sektörü açıklarının genellikle geniş boyutlu olduğunu ve bu açıkların finanse edilmesinde para basılması yoluyla elde edilen gelirlerin önemli bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PUBLIC FINANCE VIEW OF INFLATION: EVIDENCE FROM TURKEY (1973-1990) TOPTAS, Fatma M. S in Economics Supervisor: Prof.Dr. Merih CELASUN February, 1992, 82 pages. In this study, the causes of generally high and persistent inflation observed in Turkish economy since the beginning of 1970s are investigated within the framework of public-finance approach to inflation. First, the logic and theory of this approach have been discussed and then, the Turkish inflation experience between the years 1973 and 1990 has been analyzed in this study. In the empirical part of the study, the presentation of D.Rodrik is followed to estimate econometrical ly a simple, reduced-form model of public- finance view. This simplified version of public-finance view assumes, as an extreme case, that public sector deficits are purely financed by the revenue from money creation. It asserts a one-to-one link between large public sector deficits and high inflation rates. The data show that the public-sector deficits have been, in general, large during the whole period and the revenues from money creation have played a significant role in financing these deficits.