İhsan Oktay Anar'ın 'Amat' adlı romanında kelime grupları
Study on word groups in the novel of İhsan Oktay Anar's 'Amat'
- Tez No: 273200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe söz dizimi, kelime grupları, İhsan Oktay Anar, Amat, Turkish syntax, word groups, İhsan Oktay Anar, Amat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tez, romanın 2006 baskısı esas alınarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye Türkçesinde bulunan kelime grupları ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir.Giriş bölümünde, tezin konusu, araştırmanın amacı ve araştırmanın problemlerinden söz edilmiştir.?İlgili Alanyazın? bölümünde tezin genel çerçevesi belirlenmiş ve konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış çalışmalarla ilgili bilgi verilmiştir.?Yöntem? bölümünde araştırmanın modeli, kapsamı ve araştırma sırasında uygulanan yöntem ve teknikler belirtilmiştir.?Bulgular ve Yorum? bölümüne İhsan Oktay Anar'ın hayatı, romancılığı ve eserleri hakkında bilgi verilerek başlanmış; sonrasında ?Türkiye Türkçesi'nde Kelime Grupları? başlığı altında, araştırmacıların kelime grupları tanımlarına ve kelime grubu sınıflandırmalarına yer verilmiştir. ?Amat? romanından hareketle kelime gruplarının nasıl oluştuğu, cümlelerde ne tür görevler üstlenebildikleri ve diğer kelime gruplarının yapısına nasıl katılabildikleri örneklerle ortaya konmuştur. Bu çalışmada incelenen kelime grupları sırasıyla şunlardır: İsim tamlaması, sıfat tamlaması, sıfat-fiil grubu, isim-fiil grubu, zarf-fiil grubu, tekrar grubu, edat grubu, bağlama grubu, unvan grubu, birleşik isim grubu, ünlem grubu, sayı grubu, birleşik fiil ve kısaltma grupları.Sonuç bölümünde, incelediğimiz eserin ilk elli sayfasındaki kelime gruplarının kullanım oranları tespit edilmiştir. Ayrıca kelime grupları ile ilgili elde ettiğimiz sonuçlar ortaya konmuştur.Kaynakçada, bu çalışmada yararlanılan eserler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis is based on the 2006 edition of ?Amat?. In this study, the word groups in Turkish have been studied in details.In the ?Introduction? part; we have established the subject of the thesis, the aim of the research and the problems of the research.In the part of ?Literature?, the general context of thesis has been indicated and the information about these studies that had been worked before has been explained.In the part of ?The Method?, we have mentioned the model and the scope of the research ; and the techniques and methods which are carried out among the research.In the part of ?Findings and Interpretation? , it has begun by giving information about the lives of İhsan Oktay Anar, his novels and his novel writing.After that, with the title of ?The Word Groups of Turkish? it has been brought up what the researchers think about the definition and the classification of the word groups.By using the novel ?Amat?, it?s been brought up how the word groups occured, what sort of duties they cold undertake and how they could join with the other groups. The word groups which we studied are sequentially as follows: Noun phrase, adjective phrase, participle phrase, infinitive phrase, gerundium phrase, repetitions, prepositional phrase, conjunctional phrase, title phrase, compound noun phrase, exclamation phrase, number phrase, compound verb and abbreviation phrases.In the conclusion of the study, we have established that the usage ratio of word groups in the first fifty pages of the novel. Also, we mentioned about the conclusion in the study of word groups.In the bibliography, there are the sources that we benefited from.