Postmodern söylem ve İhsan Oktay Anar ile John Fowles romanlarının postmodernist açıdan karşılaştırılması
Postmodern discourse and comparison of İhsan Oktay Anar's and John Fowles' novels in terms of postmodernism
- Tez No: 385687
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodern Söylem, İhsan Oktay Anar, John Fowles, Postmodern Roman, Postmodern Discourse, İhsan Oktay Anar, John Fowles, Postmodernist Novel
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 452
Özet
Bu tezin amacı, son yıllarda tanımları çok değişen postmodernizm kavramı ile dünyamızın değişen algıları, kültürel yapısı ve yaşam biçimleri arasındaki bağlantıyı sanat, kültür, ekonomi, ideoloji ve dil bağlamında yeniden tanımlamak ve bunun yansımalarını postmodern olarak tanımlanan romanlarda belirlemektir. Biçim ve içerik açısından, postmodern söylemin; İhsan Oktay Anar ve John Fowles tarafından nasıl işlendiği karşılaştırmalı bir biçimde irdelemektir. Tez ilk planda, postmodern söylemin çelişkili/çatışmalı/göreceli yapısı dolayısıyla, ayrıntılı bir kuramsal çerçevenin çizilmesine yoğunlaşmıştır. Çok boyutlu olan kavram, 10 bölümde, farklı yönleriyle tartışılmıştır. İlk bölümde, postmodernizmin yeni dünya düzeni/küreselleşme ile bağlantısı irdelenmiş; ikinci bölümde, postmodernite, postmodernizm ve modernizm kavramlarının karşılaştırılması yapılmış; üçüncü bölümde, postmodern romanın gerçekliği nasıl temsil ettiği tartışılmış; dördüncü bölümde postmodern söylemde dil ve siyaset ilişkisi incelenmiş; beşinci bölümde postmodern sanatın estetik anlayışı araştırılmış; altıncı bölümde postmodern anlatı ve kültür ilişkisi belirlenmiş; yedinci bölümde postmodern edebiyatın özellikleri çözümlenmiş; sekizinci bölümde postmodern romanın ana unsurları olan parodi, pastiş, ironi, metinlerarasılık, mekan ve zaman kavramları tanımlanmış; dokuzuncu bölümde genel anlamıyla söylem ve onuncu bölümde ise metafor, söylem ve anlam ilişkisi kuramsal olarak tartışılmıştır. Kuramsal tartışma ve tanımlamalardan sonra, şemsiye kavramlar olan“çokseslilik”,“üstkurmaca”,“gerçekliğin yitimi”,“algı kırıcılık ve yabancılaştırma”ve“insan tipolojisi”başlıkları altında, Türk romancı İhsan Oktay Anar'ın Suskunlar, Efrasiyab'ın Hikayeleri, Kitab-ül Hiyel, Puslu Kıtalar Atlası, Amat ve Yedinci gün romanları ile İngiliz romancı John Fowles'un Fransız Teğmenin Kadını, Koleksiyoncu, Büyücü, Mantissa, Abanoz Kule ve Daniel Martin adlı romanları kıyaslanmıştır. Romanların postmodern öğelerini belirlemenin yanısıra, farklı iki kültür ve edebi anlayışı temsil eden romancının, kültürel, düşünsel ve edebi yaklaşımlarını karşılaştıran tezde, biçimsel, üslupsal farklılıkların / benzerliklerin tespiti yapılmış ve işlenen izleklerle ortaya çıkan yeni insan tipolojisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Sonuç bölümü ise romanların postmodern söylem açısından değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tha aim of this thesis is to re-define the term postmodernism, which has changed in recent years, as related to the changing concepts, cultural structure and ways of life in our world, in terms of art, culture, economy, ideology and language; and to determine the reflection of such a change in postmodern novels. How postmodern elements are dealt with in İhsan Oktay Anar's and John Fowles' novels will be examined both in form and content. The thesis, first of all, focuses on the theoretical issues due to the conflicting nature of postmodern discourse. The multi-dimensional term is discussed in the first 10 chapters in detail from different angles. In the first chapter, the connection of postmodernism to the new world order / globalisation is analysed; in the second chapter, the concepts of postmodernism, modernism and postmodernity are compared / contrasted; in the third chapter, how postmodern novel (re)presents reality is discussed; in the fourth chapter, the politics and language relationship is examined; in the fifth chapter, the aesthetic concerns of postmodern art are studied; in the sixth chapter, the relationship between postmodern novels and culture is determined; in the seventh chapter, the properties of postmodern literature are analysed; in the eight chapter, parody, pastiche, irony, intertextuality, space and time, all of which are the main constituents of postmodern novels are defined; in the ninth chapter, discourse as a general term is dealt with; and in the tenth chapter, the interaction among metaphor, discourse and meaning is discussed on a theoretical base. Following theoretical discussions and definitions, the chosen novels by both writers are analysed under the comprehensive terms“polyphony”,“metafiction”,“loss of reality”,“defamiliarisation”, and“human typology”. The novels examined are Suskunlar, Efrasiyab'ın Hikayeleri, Kitab-ül Hiyel, Puslu Kıtalar Atlası, Amat and Yedinci Gün written by the Turkish novelist İhsan Oktay Anar; and The French Lieutenant's Woman, The Collector, The Magus, Mantissa, The Ebony Tower and Daniel Martin written by the English novelist John Fowles. In the thesis, comparing and contrasting the cultural, ideologic and literary approaches of both novelists, who respresent two different cultures and artistic styles; stylistic and thematic differences and similarities are determined and the new human typology is discussed as regards the cultural, economic and political trends in the world. The conclusion part is devoted to the evaluation and comparison of novels with regard to postmodern discourse.