İhsan Oktay Anar'ın romanlarının çözümlenmesi
The analysis of İhsan Oktay Anar's novels
- Tez No: 254766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. DİLEK YALÇIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb'ın Hikayeleri, Amat, Suskunlar, Yeni tarihselcilik, postmodernizm, tarihi romanlar, İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrasiyab?ın Hikayeleri, Amat, Suskunlar, New Historicism, postmodernism, historical novel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
İhsan Oktay Anar'ın Romanlarının Çözümlenmesi adlı tez çalışmasında yazarın eserleri sırasıyla incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerdeki ölçütler ise yeni tarihselcilik kuramı doğrultusunda oluşmuştur. Bunun yanında klasik roman çözümlemesi de tezin iskeletinin oluşmasında temel teşkil etmiştir. Son dönem Türk edebiyatında kitapları en çok okunan yazarlardan biri olan İhsan Oktay Anar, çıkış noktasını tarihten alarak yazdığı beş romanını, fantastik öğelerle zenginleştirmiştir. Bu tez çalışmasında da romanlarda yer alan motifler, unsurlar, detaylar yeni tarihselcilik kuramına göre değerlendirilmiştir. Romanları çözümleme beş başlığa göre yapılmıştır: İhsan Oktay Anar'ın hayatı ve sanatı, kişi, mekan, zaman, dil ve üslup. Romandaki her ayrıntının üzerinde durulmuş, romana kattığı ya da simgelediği anlam açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the study of the thesis named ?The Analysis of İhsan Oktay Anar's Novels? the novels of the author were examined and evaluated. The criteria within this evaluation process were along with ?New Historicism? theorems. In addition to this, classical novel analysis formed the skeleton of the thsesis set up. İhsan Oktay Anar, one of the most popular authors whose books are read recently a lot in Turkish literature, enriched his five novels inspired from history by fantastic items. In this study, themes, elements, details within the novels were done under five headings: Life and art of İhsan Oktay Anar, individual, place, language, wording style. Every detail within the novel were examined; the symbolic and affiliative meaning were aimed to be explained.