Devlet muhasebe sistemi ve katma bütçeli kuruluşlarda taşınır mal yönetmeliği uygulaması
Application of chattel regulation in state budget accounting system and annexed budget institutions
- Tez No: 273236
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Government Accounting System, Annexed Budget Institutions, MovableProperty Regulations, Higher Education Institution, Hitit University
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalısma, 1050 sayılı Kanunda adı geçen Katma Bütçeli Kurulusların, 5018sayılı Kanun ile değistirilerek Özel Bütçeli Kuruluslar içinde yer almasıyla birlikteuygulanmakta olan bütçeleme ve muhasebe sisteminin incelenmesi ve bu kuruluslardatasınır mal yönetmeliği uygulama esaslarına yer verilmesi amacıyla hazırlanmıstır.Devlet muhasebesi alanında yapılan reform çalısmaları sonucu ortaya çıkan tasınır malyönetmeliğinin, uygulamadaki faydalarının ve eksikliklerinin incelenmesiamaçlanmıstır.Bu bağlamda çalısma dört bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde bütçe vebütçe sistemleri üzerinde durulmus, bütçeleme ilkeleri ve bütçenin fonksiyonlarına yerverilmis, Türkiye'de kullanılan bütçe çesitleri ele alınmıstır. ?kinci bölümde devletmuhasebe sistemi ele alınmıs, öncelikle devlet muhasebe sisteminin kavramsalaçıklamalarına yer verilmistir. Beraberinde devlet muhasebe sistemlerinin uygulanmabiçimlerine ve bu sistemde kullanılan yöntemler ele alınmıstır. Son olarak devletmuhasebe sistemindeki gelismeler incelenmistir. Üçüncü bölümde Türkiye'deuygulanmakta olan devlet muhasebe sisteminin yasal çerçevesi incelenmis, 5018 sayılıKamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu açıklanmıstır. Türkiye'de devlet muhasebesistemi standartları ele alınmıs, nakit esaslı sistemden tahakkuk esaslı sisteme geçisçalısmaları gözden geçirilmistir.Çalısmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise katma bütçeli kuruluslardatasınır mal yönetmeliği uygulaması baslığı ele alınmıstır. Bu bağlamda Tasınır MalYönetmeliği hususu ayrıntısıyla açıklanmıs ve bir katma (özel) bütçeli idare olan HititÜniversitesi'nde tasınır mal yönetmeliği uygulamasına dair örnek çalısmaya yerverilmistir.Anahtar Kavramlar: Devlet Muhasebe Sistemi, Katma Bütçeli Kuruluslar,Tasınır Mal Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumu, Hitit Üniversitesi.
Özet (Çeviri)
This study is prepared for examining the implemented budgeting and accountingsystem, mentioned in Law No. 1050 of Annexed Budget Agencies and then changedwith Law No. 5018 and taken place within Special Budget organization, with amanagerial approach, and giving places to the application principles of movable goods(chattels) in these organizations. Government accounting reform efforts in the field ofmovable property resulting from regulations, to examine the practical benefits andshortcomings.In this context, it is consisted of four chapters. In the first chapter, it is focusedon budgets and budget systems and principles of budgeting and budget functions areincluded. Budget Varieties used in Turkey are discussed. In the second chapter, the stateaccounting system is discussed .Primarily; conceptual descriptions of the stateaccounting system are given. Along with, the application forms the state accountingsystem and the methods used in this system are discussed. Lastly; developments in thestate accounting system is examined. In the third chapter, the legal framework of thestate accounting system being implemented in Turkey is examined and Law of 5018Public Financial Management and Control is explained.Finally, Government accounting system applications in Turkey has been given.In the fourth chapter, the title of movable goods application regulations is discussed inthe movable annexed budget agencies. In this context, the issue of chattel regulations isgiven in detail. An application of chattels regulation is given in revolving organizationwhich is also an annexed (private) budget authority. At finally, an application of chattelregulation is given in higher education institution which is also an annexed budgetauthority.