Kamu idaresine personel seçimi için yapılan sınavların modernleşme ile ilişkisi
Effect of the examinations for selection of civil servants for public sector over modernization
  1. Tez No: 273363
  2. Yazar: ERGÜN ARİF ERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Sektörü, Kamu personeli, KPSS, İnsan gücü, Personel Seçimi, Modernleşme, Public Sector, Civil Servants, KPSS Entrance Examination, Manpower, Selection of Personel, Modernization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kamu idaresine personel seçimi, hızla değişen iş dünyasında, kurumların varlığını sürdürebilmesinde telafisi zor ve maliyeti yüksek bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kamuda personel olmak isteyen adaylar için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), çok farklı testlerle ve puan türleriyle ölçme yapmaktadır. Sınav sonrasında belirlenecek taban puana sahip olanlar, çeşitli kamu kurumlarında açılan kontenjanlara başvuruda bulunma hakkına sahip olmaktadır.1930'lu yıllar ve 2. Dünya Savaşı sonrasında modernleşme, Batı düşünce literatürüne, dünyanın yeniden yapılanması ve yorumlanmasına bağlı olarak girmiştir. ?Kamu idaresine personel seçimi için yapılan sınavların modernleşme üzerine etkileri? adlı tezimizin birinci bölümünde, devletin amaçlarını gerçekleştirecek biçimde örgütlenmiş insan gücü ve başka kaynaklar ile bunların yönetimi olan kamu yönetimi ve kamu personeli kavramları incelenmiştir.İkinci bölümde ise, kurumların, kuruluşların ve işletmelerin ilk kurulma aşamasında, boşalan pozisyonların doldurulmasında ve çevresel veya teknolojik gelişmeler ışığında yeni işlerin ortaya çıkması durumunda işletmeler tarafından işe alımlar gerçekleşirken personelin nasıl seçildiği ve kamu kurumlarında personel seçiminde izlediği yolların karşılaştırması yapılmıştır.Tezimizin son bölümü olan üçüncü bölümde ise, kamu idaresine personel seçimi için yapılan sınavların modernleşme üzerine etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Selections of civil servants for public sector resulted on facing with high costs and difficult problems on surviving of the companies in a changing business world. The KPSS which is mainly for selectionsof civil servants, conducted in different areas with different points. People who are over the based points will have the right to apply to the related positions.Modernisation has been a main issue on life style after the 2. World War (late 1930s) in scope of new world structuring. In the first part of this thesis, the analysis are conducted on sophisticated manpower and other resources to realize the goverment?s objectives and local goverment which is about management of all above resources and civil servant concepts.In the second part, the employee selection in companies conducted in the light of environmental and technological developments and the steps followed in public sector are deeply compared.In the last part of the thesis, the effects and the results of the examinations for local servant selection on modernisation are discussed.