Kitle iletişim araçlarının gençler üzerindeki etkileri: Kütahya örneği
The effects of the mass media on young population: Example of Kütahya
  1. Tez No: 273362
  2. Yazar: ÖZGÜR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, İletişim, Medya, Kültür, Popüler Kültür, Yabancılaşma, Yozlaşma, The Mass Media, Communication, Media, Culture, Popular Culture, Estrangement, Degeneration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İnsanları diğer canlılardan ayıran özelliklerden birisi de kendilerine ait bir kültür içerisinde yaşayabilme yeteneğidir. Kültürlerin büyüyüp gelişmesinde en önemli araç ise dildir. Dil, kültürün temel taşıyıcısı olup canlı, değişken ve en önemlisi sosyal bir olgudur. Bireyler dil yardımı ile anlaşır ve onun sayesinde birbirleriyle iletişim kurarlar. İletişim en genel tanımıyla; birimler arası bilgi alış verişidir.Günümüzde kişiler arası iletişimin gerçekleşmesini sağlayan en önemli kurumun medya olduğunu söyleyebiliriz. Medyanın temel işlevi bilgi aktarımı olmasına rağmen, günümüzde üstlendiği bu rolün haricinde de; eğitim, eğlence, alışveriş gibi birçok işlevi bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları bu noktada toplumların kültürel yapısını da olumlu ve olumsuz yönlerde etkilemektedir.Bu çalışmada; kitle iletişim araçlarının bireyler üzerine olan etkisi anket tekniği yardımıyla incelenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın ilk iki bölümünde kitle iletişim araçları, kültür, kültürel kalıplar ve temel iletişim kuramları ile ilgili kavramlar ayrıntılı bir biçimde açıklanarak literatüre uygun bir alt yapı hazırlanmıştır. Anket araştırması için ?Kütahya? ili merkez olarak seçilmiş ve farklı kuşaklardaki bireylerin medyadan ne yönde etkilendikleri elde edilen istatistiki sonuçlar analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the features which distinguishes human beings from other living things is the abilitiy of living in a culture that belongs to them. The most important component in the development of cultures is ?language?. Language as well is the basic transporter of culture, it is a fact which is living, changable and most importantly is social. Individuals comprehend each other with the help of language and communicate among themselves via language. In a broad sense, communication is transmitting of information between units.Today, it can be said that the media is the most important institution which enables communication among people. In spite of the fact that the basic function of the media is transmitting information, except for the pre-mentioned recent role, the media has many functions like education, entertaintment, shopping, etc. functions of media, as well. At this point, the mass media effects the cultural framework in positive and negative dimensions.This study investigates the effects of mass media on individuals via a questionnaire. In this framework, an intra-structure which is appropriate to literature is built by explaining the concepts related to the mass media, culture, cultural forms and basic communication theory in the first two chapters. The city of Kütahya is chosen for the questionnaire area and how the individuals in different age groups are affected by the media is discussed by analyzing the statistical results which are obtained.