Türkiye'de altın piyasasının yapısı, sorunları ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin öneriler
Structure of gold market and its problems in Turkey and recommendations for restructuring
  1. Tez No: 273364
  2. Yazar: NURİ GENÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Altın Borsası, Altına Dayalı Yatırım Araçları, Altın Bankacılığı, Gold, Gold Exchange, Gold-Based Investment Tools Under the Banking
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Altın ve gümüş gibi değerli madenler, tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Yatırım aracı olarak altın, tüm dünyada, kişilerin her zaman önceliğindedir. Türk insanı da yatırım araçlarının çoğaldığı dönemlerde bile sağlam ve istikrarlı yükselişinden dolayı altına olan ilgisi, her zaman artarak devam etmektedir.Türkiye her yıl 150 ton altın ithal etmektedir. Türk halkının elinde yaklaşık olarak 5.000 ton altın olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye altın piyasasının yeniden yapılandırılmasında ki amaçlardan biri de halkın elindeki atıl durumda olan altını ekonomiye kazandırmaktır.Altın borsasının faaliyete geçmesi, Türkiye de altın ticaretinin tamamının serbestleşmesi sağlamaktadır. İstanbul Altın Borsası işleyişi ve ortaya koyduğu güven ve istikrarla birlikte ileride uluslar arası alanda ilk sıralarda yerini alacaktır.Altın ile ilgili olarak ortaya atılan sisteminin en önemli başlıklarından birisini altın rafinesi oluşturmaktadır. Altın rafinerisi ile değişik saflıktaki altınların uluslar arası standartlara getirilmesi amaçlanmaktadır. Dünya da en ucuz borçlanma yolu altındır. Bu yüzden Altın Bankacılığının daha çok gelişmesi ve vatandaşa hizmet vermesi gerekmektedir.Türkiye altın piyasasının yeniden yapılanmasında, altın borsası, altına dayalı yatırım araçları, altın rafinerisi, altın bankacılığı geliştirildiğinde, halkın elindeki atıl durumdaki altınlar da Türkiye ekonomisine kazandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Precious metals such as gold and silver, has attracted the attention of people throughout the history. As an investment vehicle, all over the world, gold is always prior for people. The proliferation of investment vehicles to the Turkish people, even in the period due to strong and steady rise of interest in gold, has continued to increase each time.Turkey annually imports 150 tons of gold. In the hands of the Turkish population is approximately 5000 tons of gold is estimated. Turkey that the purpose of restructuring the gold market in the hands of the people are disposed to give the gold to the economy.The gold exchange to be operational in Turkey, under the full liberalization of trade offers. Istanbul gold exchange revealed that the operation and the future with confidence and stability in the international field will take the first place.Under the system put forward regarding the title of one of the most important form of refined gold. The various purity of the gold refinery gold is aimed to bring international standards. Under way is the cheapest loans in the world. Banking development of gold and therefore more is required to provide service to citizens.Turkey in the restructuring of the gold market, gold market, gold-based investment vehicle, gold refining, gold banking is enhanced under idle in the hands of the public also will be given to Turkey's economy.