Kütahya Şer'iye Sicilleri 108 numaralı Defterinin transkripsiyonu ve degerlendirilmesi
The transcription and analysis of the 108 numbered Sher?i Register of Kutahya
  1. Tez No: 273366
  2. Yazar: HANİFE MEHTAP AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'i, mazbata, bidayet, müttefikan, Şer?i, mazbata, bidayet, müttefikan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tarihin en köklü ve en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı Devleti, varlığını sürdürdüğü süre içerisinde üç kıtaya hakim olmuştur. Güçlü bir devlet geleneği üzerine kurulan Osmanlı Devleti tüm teşkilatlarını geliştirerek en üst seviyeye ulaştırmıştır. İzlediği hoşgörü politikası sayesinde her dilden, dinden, ırktan ve kültürden insanları yüzyıllar boyunca barış ve huzur içinde yaşatmayı kendine görev bilerek devlet yapısını güçlü bir adalet yapısı üzerine oturtmuştur.Osmanlı hukuk sisteminde adalet; toplumun sosyal hayatını düzenleyen en önemli kurumdur. İlk atanan devlet memurlarından birinin kadı olması bunun en güzel göstergesidir.Kadıların tutmuş oldukları Şer'iyye Sicilleri ise; tarih araştırmalarında önemi şüphe götürmeyen birinci elden kaynaklardır. Şer'iyye Sicilini incelemeden Osmanlı Devletinin siyasi, idari ve sosyal tarihini hakkıyla ortaya koymak mümkün değildir. Belli bölgelere ait olan bu siciller yerel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra, tümüyle incelendiğinde genel tespitlerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.Araştırma konumuz olan ? 108 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili? nin değerlendirilmesi ile kayıtların tutulduğu döneme ait Kütahya ve kazalarında yaşayan insanların örf adet ve geleneklerine, yer isimlerine, şahıs isimleri ve unvanlarına, me'mûr atamalarına ve o dönemde yaşanan meseleler hakkında bilgilere ulaşmaktayız.Çalışmamızın temel amacı; Kütahya'nın toplum hayatı ve siyasi varlığı hakkında bilgi sahibi olarak Osmanlı toplumunun genel yapısının araştırılmasına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
One of the long standing and biggest powered empire of the history of the Ottoman Empire, which existed during the period commanded three mainland. Ottoman Empire founded on strong empire tradition and reached all govarnance to the highest level. Tolerance policy with that of monitoring peoples from all languages, religions, races and cultures over the centuries to live in peace and consider this as a duty made state structure sat on the strong justice structure.In Ottoman?s law system justice is most important corporation that is organizing societies social life. The finest indicator of this is firstly assigning Muslim judge as a state officer.Muslim judges holded law court registers and these are the most beyond doubt first hand resources for history investigations. Until examining law court registers Ottoman Empires politic, administritative and social history can not be proved. This resources are belongs to definite regions that they show local differences and if all are examined contribution to general detection will come.Our research subject is ?law court registers belongs to Kütahya city, 108 Numbered?s and with its appraising records holded period in Kütahya and its districts local peoples traditions, place names, people names, assigning officers and that periods incidents knowledge will be learned.Main base of our study is learning Kütahya cities social lifes and political presence and so contribution to Ottoman Empires general structures research