Harf Devrimi'nin bürokrasiye yansımaları
Reflection of the letter revolution to the bureaucracy
  1. Tez No: 273367
  2. Yazar: ALİ GÖKDÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH İLGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Harfleri, Bürokrasi, Cumhuriyet, Devrim, Latin Harfleri, Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye, Arab Letters, Bureucracy, Republic, Revolution, Latin Letters, Mustafa Kemal Ataturk, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Cumhuriyet öncesinde, Osmanlı'nın son dönemlerinde alfabe tartışmaları söz konusuydu. Cumhuriyet'in ilanından sonra, 1928'e kadar bu tartışmalar devam etmiştir.1928 yılının hemen başından itibaren, Devrim için gerekli araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Bu çerçevede bir Dil Encümeni kurulmuştur. Dil Encümeni, Arap harfleri yerine Latin harflerinin kabul edilmesi yönünde çalışmalar yapmıştır. 9-10 Ağustos 1928 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün Gülhane söylevi sonrasında, Devrim'in uygulama aşamasına geçilmiştir.Devrim'in uygulama aşamasında, Dolmabahçe Kurultayı toplantılarında halk ve milletvekilleri Devrim ile ilgili olarak bilgilendirilmiştir. Daha sonra Atatürk, Devrimi halka anlatmak ve benimsetmek için yurt gezilerine çıkmıştır.1 Kasım 1928'de Türk Harf Devrimi Yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 3 Kasım 1928'de de Resmi Gazete'de yayımlanarak, resmi olarak uygulamalara geçilmiştir. Bu çerçevede, eğitimle ilgili olarak; Millet Mektepleri açılmıştır. İçişlerde; basılı evraklar, kütüphaneler, sinema afişleri, filmler, tabelalar, mezartaşları ve diğer alanlardaki çalışmalar resmilik kazanmıştır. Dış yazışmaların ne şekilde olacağı yönünde, bildirilen direktifler doğrultusunda uygulamaya geçilmiştir. Çalışmada, Türkiye dışında Türk harfleri ve uygulamalarıyla birlikte, dış basında Türk harfleri de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prior to the Turkish Republic, to the end ot the Ottoman Empire there were discussions about the alphabet. After the Turkish Republic was proclaimed, these discussions continued until 1928.Soon after the beginning of 1928, necessary studies were carried out. In this respect, a language institution was founded. The instution carried out same research for the Latin alphabet instead of Arabic alphabet. On August 9th and 10th, 1928 after Gulhane speech of Mustafa Kemal Ataturk the implementation of the revolution was started.During the implementation process public and parliamentarians were made known about it at the board of Dolmabahce. After that, Ataturk started his trips over the country for explaining and adopting it to the public.On the 1st December 1928 ?Turkish Letter Revolution Act? was voted and on the 3rd December 1928 it was published on the official gazette and started to be implemented officially throughout the country. In this respect as for as education is concerned ?Public Schools? were opened. For domestic affairs documents, libraries, cinema posters, movies, sign boards, gravestones and other studies for other fields were officialized. How foreign correspondence should be carried out was started by directive. In this study, Turkish letters abroad as well as with their studies Turkish letters were evaluated in the foreign press.