Kütahya şer'iyye sicilleri 21 numaralı Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve kritiği
The transcription and analysis of the 21 numbered Sher?i Register of Kutahya
  1. Tez No: 273365
  2. Yazar: ONUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kütahya, Tereke, Ferman, İ`lâm, Şer`i, Sicil, Ottomon of Empire, Kutahya, Tereke, Ferman, İ?lam, Sher?i, Register
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Osmanlı Tarihi araştırmalarında büyük öneme sahip olan kaynaklar arasında Şer'ye sicilleri de vardır ve ait oldukları dönemi aydınlatmak açısından da son derece önemli ve gerekli vesikalardır. Bu tez çalışmasında da 1254-1255 yıllarına ait 21 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili incelenmiştir.Çalışma konusu olan 21 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicilinde tereke, i'lâm, mâ'ruzat, ferman, kanunname, buyruldu, berat, hüccet belgelerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yer almaktadır. Bu belgeler miras paylaşımı, boşanma ve nafaka, alacak tahsili, şikâyet gibi gündelik yaşamın gereklerini içinde barındırırken fermanlarında varlığıyla Kütahya'nın nezdinde Devletin tümünü içine alan karaların alındığı ve uygulanmasının bildirildiği belgeleri de gözler önüne sermiştir.İncelenen bu defterden halkın kendi örf ve ananelerine göre hayatlarını sürdükleri ve bu sebeplerle de kullanılan eşyalardan, mahalle isimlerine kadar birçok değerin günümüze kadar değişmeden korunduğu görülmüştür. Bir başka dikkati çeken nokta ise Osmanlı Devletinin toplumsal yapısı ve bu yapıyı meydana getiren, en temel kavram olan aileye verilen önemin anlaşılmasıdır. Diğer taraftan defterin işlendiği tarihte devletin siyasi, sosyal ve ekonomik durumunun da gündelik yaşama yansıdığı dikkati çeken bir başka husus olmuştur. Şer'iyye sicillerinin incelenmesi, konu çeşitliliği ve zenginliği bakımından hem geçmişe dair bilinmeyenlerin aydınlatılmasında hem de günümüze ışık tutmak açısından son derece önemli ve gereklidir. 21 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili, Osmanlı Tarihi araştırmalarına katkı sağlaması amacıyla incelenmiştir. Bu çalışmanın ortaya çıkmasında ilgi ve desteğini esirgemeyen tez danışmanım Yrd. Doç. Dr. Emine Dingeç'e, bana tüm araştırmalarımda destek veren hocam Doç. Dr. Hasan Basri Karadeniz'e, beni hiçbir zaman yanız bırakmayan ve hep destekleyen sevgili aileme, teşekkürlerimi sunuyorum.
Özet (Çeviri)
The Sher?i Registers are also great important in studies of Ottoman history. They give a lot of information about of its belong to the period in terms of lighting. In this study, 21 numbered sher?i regster of Kutahya, belong to date of 1254-1255, is invesdigated.In the 21 numbered Sher?i register of Kutahya, which is choosen as study for our ınvestigation, consist of transcription and information about of tereke, i?lam, Ma?ruzat, ferman, kanunname, buyruldu, berat and hüccet. These papers include to everyday life like as miras paylaşımı, boşanma ve nafaka, alacak tahsili, şikayet and incase that like as records of ferman and kanunname bring out at determination of Kutahya which is contain all of the state.Inspected book showed that the peoples had lifed with respect to own custum and conserved like as their properties, name of hometown v.s. a lot of things which is belong to them. An other very important point is scoical structer of Ottoman Empire and importance given to structur of family. On the other hand the date of record to the book explain everyday life is reflected politic, social and economc states. Analyzing of Sher?i register are very important and necesessery both explain the unknown about of history and to light the way for life of present. This study is examined in order to contribute to research of Ottoman history. I would like to thanks to both Assist. Prof. Dr. Emine Dingeç and my teacher Ascos Prof. Hasan Basri Karadeniz?e ,who is unsparing to own interest and knowlege during to this study and to my family.