Milli Mücadelede Bilecik yöresi
Bilecik surroundings during the National Struggle
  1. Tez No: 273369
  2. Yazar: ZELİHA KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Bozüyük, Söğüt, İnönü, Milli Mücadele, Bilecik, Bozüyük, Söğüt, İnönü, National Struggle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Cumhuriyet Tarihi'mizin önemli bir aşamasını oluşturan Milli Mücadele Dönemi, memleketimizin hemen her bölgesinde fevkalâde zorlu ve çetin olaylara sahne olmuştur.Milli Mücedele yıllarında halkı yoksul olan Bilecik yöresi, bu zor dönemin en kritik sınavını veren yörelerimizden biridir.Beş bölümden oluşan bu çalışmada Milli Mücadele Dönemi'nde Bilecik yöresi ele alınarak, ilk bölümde yörenin tarihçesine değinilmiş; ikinci bölümde Milli Mücadele'nin ilk günlerinde bu bölgede yaşanan bazı önemli gelişmeler aktarılmış; üçüncü bölümde de belgelerin ışığı altında Bilecik ve çevresindeki örgütlenme faaliyetleri incelenmiştir.Milli Mücadele Dönemi'ne damgasını vuran, İstiklâl Harbi'nin ilk zaferlerinden olan ve Bilecik yöresinde cereyan eden İnönü Muharebeleri ise dördüncü bölümde ele alınmıştır.Yunan zulüm ve vahşetine değinilen beşinci ve son bölümde de, işgal yıllarında Bilecik yöresi halkının maruz kaldığı insanlık dışı eziyetler ve bölgede yapılan her türlü hasar sayısal verileriyle aktarılmaya çalışılmıştır.Bilecik yöresinden Milli Mücadele Dönemi'ne tanıklık edenlerden 1898 doğumlu Söğüt'ün Çaltı Köyü'nden olan Halil Koca'nın yayınlanmamış hatıratına Ek/1 kısmında değinilmiştir. Böylece araştırma konusuyla ilgili ayrıntılar, mümkün olduğunca geniş bir çerçevede ele alınarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish national struggle era, which forms one of the important phases of our republic history had been the scene for extra ordinarily critical and harsh events in almost every district of our country.Bilecik region, people of which were very poor during the national struggle years, was one of our regions wich had given the most critical examination of that hard era.In this study, which consists of five parts, Bilecik region during the national struggle is dealt with.In the first part, the history of the region is dicussed.In the second part, some important events which happened in this region on the first days of the struggle are explained.In the third part, the organizational activities around Bilecik are analyzed in the light of documents.In the fourth part, one of the earliest victories of the independence war, İnönü Battle; which took place in Bilecik region was examined.In the fifth and last part, in which the Greek cruelty and wildness is mentioned, numerical data are given on in humane torture and damage which people of Bilecik region were exposed to during the occupation (invading) years.In edition 1. (Ek /1), the unpublished autobiography of Halil Koca, who was born in Çaltı, village of Söğüt in 1898 and witnessed the national struggle era, is mentioned. Thus, the details about this study are evaluated as comprehensively as possible.