Sigorta acentelerinde yönetim ve organizasyon sorunsallarının belirlenmesi üzerine Eskişehir sigorta acentelerinde bir araştırma
A research on insurance firms at Eskisehir to find out managerial and organizational problematics
- Tez No: 273368
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Organizasyon, Sigorta acenteleri, Sorunsallar, Management, Organization, Insurance firms, Problematics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETSİGORTA ACENTELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON SORUNSALLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE ESKİŞEHİR SİGORTA ACENTELERİNDE BİR ARAŞTIRMAAKCA, EsraYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kemal POYRAZHaziran, 2010, 123 sayfaGünümüzde giderek önem kazanan bir olgu olan yönetim kavramı, beraberinde bir takım sorunsalları da içeren karmaşık bir kavramdır. Bir işletmenin etkili bir biçimde etkinlik göstermesi için yönetiminin de etkili ve sorunsuz bir biçimde etkinlik göstermesi gerekir. Bunun için yönetim sorunsallarının iyi belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.Benzer şekilde son yıllarda önemi giderek artan ve işletmeler için önemli olan bir diğer konu da organizasyon konusudur. Bir işletmenin etkinliklerinde başarılı olabilmesi için ise sorunsuz bir organizasyon yapısına sahip olması gerekir. Benzer şekilde bir işletmenin etkili bir şekilde etkinliklerini sürdürebilmesi için organizasyon sorunsallarının belirlenmesi gerekir.Bu nedenle, yapılan bu araştırmada, sigortacılık sektöründe etkinlik gösteren Eskişehir İlinde bulunan 148 sigorta yöneticisi üzerinde anket uygulaması yapılarak, yöneticilerin yönetim ve organizasyon sorunsallarına bakış açısının ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırmada anket yöntemi ile elde edilen bulgular analiz edilerek, yönetim ve organizasyonda sık karşılaşılan sorunsallar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yönetimde yetki sınırlaması, yetersiz işgücü, müşterilerden kaynaklanan sorunsallar, sınırlı kaynak, yasal zorunluluklar ve olumsuz kurumsal itibar sorun olarak görülürken, organizasyon sorunsalları ise ekip çalışması, örgütsel iletişim ve örgütsel bağlılık alanlarında en fazla görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA RESEARCH ON INSURANCE FIRMS AT ESKISEHİR TO FIND OUT MANAGERIAL AND ORGANIZATIONAL PROBLEMATICSAKCA, EsraMaster Thesis,Business AdministrationSupervisor: Asst. Prof. Dr. Kemal POYRAZJune, 2010, 123 PagesManagement concept which has been important nowadays is a complex concept including some problems. In order to process an organization efficiently, its management must operate efficiently and with not having problem. Thus, it is important to find out management problems.Similarly, another concept whose importance have been increasing day by day and an important part of firms is organization concept. In order to success an organization at its operations, it must have an organization with not having problem. Likewise, it is important to find out organizational problems in order to operate a firm efficiently.For this reason, in this research, it is aimed to find out managerial and organizastional problems by applying a survey to 148 managers of insurance firms operating at Eskisehir and Kutahya. By analysising data collected from survey method, it is aimed to find out organizational and managerial problems. According to results, as restricted source, unsatisfactory emploment, legal constraints, unsatisfactoried organizational reputation and restricted managerial power were found problems at management, team work, organizational communication and organizational affiliation were found organizational problems.