Performans esaslı bütçe ve Kütahya il özel idaresinde uygulama
Performance based budget and application in Kütahya special provincial administration in
- Tez No: 273370
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Performans Esaslı Bütçe, İl Özel İdaresi, Yönetimler Arası Mali İlişkiler, Program Bütçe Sistemi, Performans Sistemi, Performance Based Budget, City Special Administration, Financial Relations Between the Administrators, Program Budget System, Performance System
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yerel yönetim birimi olan il özel idareleri halkın da katılımı ile ilin gelirini yönetmekle yükümlü tüzel kişiliklerdir. Ülkemizde tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na kadar dayan il özel idareleri, günümüzde ilin yerel ihtiyaçlarını karşılamak ve bu çerçevede ülke ekonomisine de katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini yürütmektedirler.Bütçe kavramı en genel tanımıyla elde edilen gelirlerin yapılacak olan giderleri karşılayıp karşılayamayacağını belirlemek amacıyla hazırlanan bir belgedir. Özellikle kamu kurumlarında bir yıllık süreyi kapsayan bütçelerin hazırlanmasına yönelik olarak çeşitli bütçeleme sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri de çalışmaya da konu olan Performans Esaslı Bütçe sistemidir. Performans Esaslı Bütçe Sistemi, kamu hizmetlerinde yapılan harcamalar doğrultusunda en yüksek hizmet çıktısının elde edilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen bir tekniktir. Sistemin uygulanması özellikle kamu uygulamalarında performansa dayalı ölçümlerin yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.Performans Esaslı Bütçeleme Sisteminin il özel idarelerinde uygulanmasına yönelik hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde; il özel idareleri hakkında bilgilere ve il özel idarelerinde yönetimler arası mali ilişkilerin düzenlenmesine ilişkin konulara yer verilmiştir. İkinci bölümünde Performans Esaslı Bütçeleme Sisteminin tanımı, nitelikleri, temel unsurları, aşamaları, kullanılan bilgiler ve Performans Esaslı Bütçe Sisteminin dünyadaki uygulamalarına ayrıntılı olarak değinilmiştir. Üçüncü ve son bölümünde ise yapılan literatür çalışması doğrultusunda Kütahya İli İl Özel İdaresinde bütçeleme sistemine yönelik uygulama çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Special Provincial Administrations that are local administrative units are legal personalities that are responsible for the management of city?s capital with the joining of the public. Special Provincial Administrations that date back to the Ottoman Empire, serves today to provide the local necessities and thus to contribute to the country?s economy.In general meaning, budged is a document that is prepared to say whether the income is able to compensate the expenses or not. Especially in governmental organizations, there are various budgeting systems to prepare annual budgets. One of those is the that is also our subject in this study. Performance Based Budget System is technique that is developed to get the maximum service outcome parallel to the expenditures made in governmental services. The study has special importance because of its possibility of making measurements based on performance especially at official applications.In the first part of this study where is to be used at city administration; it is mentioned about the special city administration and the organization of the financial relation between the managing parts of special city administration. In the second part, it is mentioned about the definition of Performance Based Budget System, its qualifications, basic principles, steps, the information used and the application of Performance Based Budget System in the world. In the third and last part it is mentioned about the application study of budgeting system at Kütahya City Special Administration according to the literature study.