Ahmet Yakupoğlu belgeseli (hayatı, sanat anlayışı ve eserleri)
Documantary film of Ahmet Yakupoğlu (his life, personality and masterpieces)
- Tez No: 273381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Yakupoğlu, Türk Resim Sanatı, İletişim, Ahmet Yakupoğlu Belgeseli, Ahmet Yakupoğlu, Turkish Painting Art, Communication, Documentary film of Ahmet Yakupoğlu
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Türk Resim Sanatı'nda manzara resimleriyle bilinen Ahmet Yakupoğlu'nun hayatı, sanat anlayışı ve eserlerini inceleyerek belgeselleştirmek amaçlanmıştır. Bununla birlikte onun sanat ve özel yaşamındaki yolda karşılaştığı bilim, kültür-sanat insanları ile aile dostlarının görüşlerini almak, iletişim sanatında önemli yeri olduğu kabul edilen görüntülü ses kayıtlarını gerçekleştirmek ve bunları analiz ederek belgeselleştirmek de hedeflenmiştir.Bu amaçla sanatçının hayatı, şahsiyeti ve eserleri incelenmiş, yakınları ve akademik hayattan uzmanlarla görüşmeler yapılmıştır.Araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre sanatçı Ahmet Yakupoğlu, eğitim aldığı Çallı grubunun özelliklerini taşımasının yanında, ilgi alanı olan minyatür, çini ve ney sanatının da beraberinde getirdiği geleneksel havayı eserlerine taşımayı başararak, özellikle peyzaj resminde eserler vermiştir. Ayrıca onun eserleri bir dönemin sanat anlayışını hem üslup hem de ele aldığı konuları tuvallerine yansıtması bakımından akademik düzeydedir.Ahmet Yakupoğlu yine yapılan araştırma bulgularına göre sanat çalışmalarını İstanbul'da aldığı akademik eğitim bilgileriyle zenginleştirmiş ve memleketi Kütahya'ya geri dönmüştür. Kütahya'da kendi adına sanat vakfı kurmuş ve şehrinde sanatı ve sanatçı olmayı tanıtmıştır. Ahmet Yakupoğlu'nun sanat camiası içinde en çok tartışılan yanı ise kendi resim çalışmalarının tekrarını yapmasıdır. Ahmet Yakupoğlu bunu vakfın kuruluşu ve ileriki zamanda vakfın ayakta durabilmesi amacıyla yaptığı ortaya çıkmıştır.Peyzaj çalışmaları arasında yer alan dönemin Kütahya ve İstanbul resimleri ise iki şehir için şehircilik ve mimari alanında araştırma yapacak kişilere kaynak olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to produce documentary film of Ahmet Yakupolğu?s life, art understanding and his materpieces who is known as his paintings on nature in Turkish Painting Art. In addition to this, it is also aimed to take interview of his relatives about his life events that he has been faced in his long life time with voice records which is known to be important in communication art.In direction to this aim, his personality, masterpieces were evaluated and interviews were performed with his relatives and friends in academical life.According to findings of the research, Ahmet Yakupoğlu carries art criticism of Çallı group in which he were educated, and in addition to this he has succeed to his knowledge on miniature, china and ney art to his paintings, and he has given nature paintings according to this direction. Moreover, his paintings are in academical level with carrying art issues of an erat o canvas with knowledge of the contemprary.It is also found from the results that Ahmet Yakupoğlu enriched his art Works with his life in İstanbul, and returned to his home town Kutahya. He founded an art association in his home town and teach to his people being an artist and art criticism. His most criticised property in art world is production of paintings more than one time. It is found from the research that he has done this because of financial issues to his association.His nature paintings on Kutahya and İstanbul may be suggested to researchers who are working in city and architecture design as a source.