Çağdaş Türk resminde figüratif resmin kültürle ilişkisi
Relation of figurative painting with culture in modern Turkish painting
- Tez No: 273380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALTINKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Figüratif Resim, Sanat Akımları, Sanayi-i Nefise Mektebi, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Figurative Painting, Art Movements, Sanayi-i Nefise Mektebi, Modern Turkish Painting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada Çağdaş Türk Resim Sanatında yaşanılan kültürel değişimin figüratif resme yansıması, kuramsal bir çerçevede tartışılması amaçlanmıştır. Bu araştırma günümüz figüratif resmini anlayabilmek açısından önemlidir. Tarama modelinde desenlenen araştırma Çağdaş Türk Resminde Figüratif resim yapan ressamlar ve eserleri ile sınırlıdır.Araştırmada Resim tarihinde figürün yeri ve önemi vurgulanarak Avrupa resminin gelişiminde yer alan figüratif resimlere, üsluplara ve yaklaşımlara kısaca değinilmiştir.Çağdaş Türk Resminin oluşumu ve figüratif resim başlığı altında yer alan ikinci bölümde Türk Sanatında figürün varlığına değinilerek minyatürden başlayan sürecin Batılı anlamda resim geleneği ile değişimine yer verilmiştir. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin figür resmindeki önemi vurgulanarak Cumhuriyetin ilanı ile her alanda gerçekleşen yeniliklere ve bu yenilikler içerisinde sanat alanındaki gelişmelere yer verilmiştir. Cumhuriyet sonrası sanat grupları ve bu gruplar içinde figür resminin anlatım biçimi, konusu, tekniği ve anlayışında ortaya çıkan değişiklikler incelenmiştir.1950 sonrası siyasal, sosyal ve ekonomik alanlardaki yeni oluşumlar sanat alanlarını da etkilemiş, yeni bir açılım ve çok yönlülük getirmiştir. 1980'ler büyük atılımların, değişimlerin ve sanatsal gelişmelerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Aynı zamanda figüratif ve soyut resim, akademi çevrelerince tartışılmaya başlanmıştır. Sanatçılar figüratif resmi yeni içerik değerlerine kavuşturmaya çalışmıştır.Dünya'da ve Türkiye'de ortaya çıkan toplumsal, düşünsel ve teknolojik değişikliklerin sanat dünyasını nasıl etkilediği bu etkileşimin yeni sanatsal oluşumlar yanında figür resmine yansıması tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to discuss reflection of cultural change in Modern Turkish Painting Art to Figurative Painting in a theoritical frame. This research has importance in the view of understanding of today?s figurative painting. The reseach designed in document scanning method was restricted to artists painting figurative paintings in Modern Turkish Painting and their works.In the research, figurative paintings, trends and approaches placed in the history of Europian Painting breifly explained by expressing place and importance of figure.In the second chapter of the research in the headline of occurance of Modern Turkish Painting and figurative painting, change of duration started from Miniature to painting tradition was placed by expressing there has been figure in Turkish Art. Developments in all areas started with founding of Republic and developments in art area included these developments were given by expressing importance of `Sanayi-i Nefise Mektebi? in figurative painting. After Republic art groups and expression method, topic, technique and understanding changes occured in these groups were examined.New events in social and economic area after 1950 have affected art field, new approaches and different perspectives have been bruoght. 1980s have been a period in which new developments, changes and art movements have been occured. In addition to this, figurative and abstract painting have been discussed by academic fields. Artists tried to find a new including to figurative painting.Effecting of social, ideal and technologic changes in the world and in Turkey on art world and reflection of them to figurative painting besides the new art movements were discussed.