Şirket birleşmelerine ilişkin yasal düzenlemeler ile muhasebe uygulamalarının Türkiye finansal raporlama standardı (3) kapsamında şirket birleşmesi örneği üzerinde incelenmesi
Business combinations of legal regulations with accounting practices Turkey financial reporting standards (3) under business combination on the case investigation
- Tez No: 273388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe / Finansal Raporlama Standartları, Şerefiye, Konsolidasyon, Turkey Accounting / Financial Reporting Standards, Goodwill, Consolidation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Büyüme yollarından biri olan şirket birleşmeleri, iki ya da daha fazla şirketin faaliyetlerinin ekonomik ve hukuksal açıdan birlik haline getirilmesidir. Birleşme yoluyla büyük bir varlık ve ekonomik güç elde eden şirketler, günümüzde küreselleşme sonucu artan rekabetin olumsuz etkilerinden korunabilmektedirler.Şirketleri birleşmeye iten en önemli neden ekonomiktir. Bunun yanı sıra; ölçek ekonomilerinden yararlanma, sinerji etkisinden yararlanma, yetenekli yönetime sahip olma, çeşitlendirme ile riski dağıtma ve büyük bir işletme yaratma isteği birleşmeyi teşvik eden başlıca unsurlardır.Şirket birleşmeleri, etkinlik ve rasyonelliği artırmada olduğu kadar, güçlük içinde bulunan şirketlerin kurtarılmasında da önemli bir araçtır. Bu çalışmada, ulusal muhasebe standartlarına göre şirket birleşmelerini incelenmekte ve konuya açıklık getirmektedir. Bu kapsamda, şirket birleşmeleri çeşitli yönleriyle ele alınarak muhasebe boyutu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mergers that is one of the ways for growth is a combination of two or more companies economically and legaly. Gaining a great asset and economic power as a result of mergers, the companies can protect themselves from increasing negative effects of globalization.One of the most important incentives for mergers is economic. Besides, getting benefits from scale economies and effects of synergy, having a talented management, distribution of risks via diversification and willingness for creating a big company are the other incentives that encourage mergers.Unification of the companies is not only important for increasing the efficiency and rationality but also for saving the companies that are in difficulty. This study investigates and defines unification of companies considering the national standards of accountancy. Within this scope; matters of accountancy have been examined through various aspects of unifications.