TBMM'deki yansımalarına göre köy enstitüleri
Village institutes reflections in Turkey Parliament
  1. Tez No: 273389
  2. Yazar: KURTULUŞ ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH İLGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Köy, Öğretmen, Köy Enstitüsü, Education, Village, Teacher, Village Institues
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Eğitim, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren eğitim alanında gerçekleştirilen devrimlerin öncüsü olmuştur. Ülke nüfusunun büyük bir bölümünün köylerde olması ve köylerdeki eğitim seviyesinin düşük olmasından dolayı köyde eğitimin geliştirilmesine çalışılmıştır. Köy öğretmeni yetiştirme yolunda Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey döneminde önemli adımlar atılmış ve 1930'lu yılların sonuna gelindiğinde ise daha sistemli bir yola gidilmiştir. 17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri Kanunu ile Köy Enstitüleri kurulmuştur. 1940?1954 yılları arası Köy Enstitüleri'nin TBMM'deki durumu ele alınmıştır. Siyasal gelişmelerin eğitim sistemine nasıl etki ettiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Education plays an important role in the development of a nation. Mustafa Kemal Atatürk, the founder of the Government of the Republic of Turkey, has been the pioneer of educational revolutions since the foundation of the republic. During the early years, majority of the country?s population was living in villages and the level of education in the villages was quite low. For this reason, priority was given to the development of educational level in villages. Minister of Education, Mustafa Necati Bey, took important steps towards bringing up village teachers and by the end of 1930s; a more systematic system was adopted. On 17 April 1940, Village Institutes and Regulation of Village Institutes were founded. During the process, between 1940 and 1954, the state of Village Institutes as well as the impact of political developments on education has been thoroughly discussed at the Grand National Assembly of Turkey.