Bir ifade biçimi olan şiddetin yaygınlaşması
Format as an expression of the violence become common
  1. Tez No: 273390
  2. Yazar: RUKİYE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İfade, Normalleşme, Suç, Şiddet, Exploration, Normalization, Crime, Violence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tam olarak sınırları çizilip tanımlanamayan şiddet kavramı devirden devire, toplumdan topluma farklı şekillerde, farklı amaçlarla uygulanagelmiş ve yine her devirde farklı yorumlanmış, aynı zamanda da toplumları tehdit etmiş değişken bir olgudur. Günümüzde ise zevk için öldürenlerin sayısının gün geçtikçe artması birçok insanın kendini güvensiz hissetmesine, toplumbilimcileri de `nereye gidiyoruz' sorusunu cevaplamaya yönlendirmiştir. Günümüz toplumunu tehdit eden şiddet olgusunun bu biçiminin ortaya çıkmasında gerek bilgi gerek bilek gücü yönünden daha güçlüler rol oynarken; maruz kalanlar açısından da (diğer biçimlerinde olduğu gibi) daha çok güçsüzlerin nasibini alması, dolaylı yollardan şiddetin güç ve iktidar ile olan ilişkilisini gün yüzüne çıkarmaktadır.Bu araştırmada şiddetin bilinen kasıtlı ve planlı olması yönünün dışında aile içinde ve bireyler arası ilişkilerde şiddetin ani tepkiler olarak iletişimde kullanım sıklığının giderek artması ve sıradanlaşması ele alınmış, sebeplerinin yanında şiddetin kullanım sıklığını ve biçimini belirleyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışma sonucunda şiddeti sıradanlaştıran faktörler tespit edilmiş, şiddetin sıkça kullanılan ifade biçimine dönüşmesinin arka planındaki etkenler ve bir ifade biçimi olan şiddetin yaygınlaşması istatistiki veriler doğrultusunda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Exactly the boundaries drawn unidentified violence concept of revolution from the revolution, society to society in different ways, for different purposes applied came and again in all ages, different interpretations are also communities threatened with a variable phenomenon. Today, the number increasing every day to enjoy the place it killed many people to feel insecure, sociologists said 'Where do we go' directed to answer the question. Today's society that threatens violence cases, this form of emergence required information needed wrist strength in terms of a more powerful role, while exposed in terms of other formats as well as more weak and destined to take the indirect way of violence, power and power with an associated also to face the day raises.This study of violence known as deliberate and planned to become outside of the family and individuals in the relationship between the severity of the immediate reaction as the communication frequency of use gradually increased and the average healing taken up the cause as well as violence, the use of the frequency and determines the form to the cases that interest was studied.In conclusion, the severity factors were identified that make the ordinary, into the format of frequently used expressions of violence in the background factors and the severity of an widespread form of expression was analyzed according to statistical data.