Türkiye'de Cumhuriyet Döneminde üniversite üzerine tartışmalar (1923?1946)
Discussion on the university of the republic of Turkey (1923-1946
  1. Tez No: 273393
  2. Yazar: BEYTULLAH KESGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Darülfünun, Medrese, Üniversite Reformu, Albert Malche, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi, Madrasah, Ataturk, Darulfunun, Medrese, University Reform, İstanbul University, İstanbul Tecnical University, Ankara University
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde, Atatürk tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan ilimde ve fende Batı uygarlıklarını yakalama düşüncesi doğrultusunda Osmanlıdan kalan eğitim kurumları yenilenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda üzerinde en fazla durulan ve varlığı en çok tartışılan kurum Darülfünun olmuştur.Cumhuriyet döneminde yükseköğretim üzerine yapılan tartışmaların temelini Darülfünun'un ıslah edilmesi ve ıslahat için yabancı bir bilim adamının (Albert Malche) görevlendirilmesi oluşturmuştur. Tartışılan diğer bir konu ise Darülfünun'da görev yapan çoğu hocanın yeni açılan İstanbul Üniversitesi'ne alınmayarak bunların yerine yabancı hocaların tercih edilmesi olmuştur. Bu seçimlerden dolayı dönemin yöneticileri politik karar vermekle suçlanmışlardır.Üniversite reformu niçin yapıldı tartışmalarına rağmen Türk yükseköğretimi bu dönemden sonra hızlı bir gelişme evresi göstermiştir. İlk önce ülkenin mühendis ihtiyacını karşılamak amacıyla 1944 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi kurulmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kurulmasından sonra 1946 yılında Türkiye'de ikinci üniversite reformu olarak da adlandırılan 4936 sayılı kanunla Ankara Üniversitesi kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The newly established Republic of Turkey, Atatürk in knowledge and science in Western civilization to attempted capture by the Ottomans in line with the idea of renewal of the educational institutions were studied. İn this context, more emphasis on the presence of the most controversial institution was Darülfünun.Made during the republican debate on higher education reform and to redress the basis of a foreing scientist Darülfünun?un (Albert Malche) consisted of the appointment. Another issue discussed most of the teacher working at the newly opened University of İstanbul Darülfünun be accepted and replace them with foreing teachers have been preferable. This is because of the election period, managers were accused of giving political decision. First, in order to meet to needs of the country?s engineers, Istanbul Tecnical University was founded.Although discussions of why the Turkish higher education, university reform was made after this period has shown a rapid growth phase. First, in order to meet to needs of the country?s engineers, Istanbul Tecnical University was founded in 1944. İstanbul Tecnical University in Turkey in 1946 after the establishment of LaW No. 4936 also known as the reform of the second university was established in Ankara University.